Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 10.10.2011.
14:58
Vestionline A

Tajvan odbacio ujedinjenje sa Kinom

Tajvanski predsednik Ma Jing-džeu odbacio je poziv kineskog predsednika Hu Đintaoa na ujedinjenje sa Kinom, zalažući se za status kvo i demokratizaciju kontinentalne Kine.

"Mi smo za status kvo 'bez ujedinjenja, bez nezavisnosti i bez primene sile'", izjavio je predsednik Tajvana povodom obeležavanja stogodišnjice kineske revolucije koja je počela 10. oktobra 1911. godine, kada je svrgnuta carska vlast.

Status kvo je "u velikoj meri smanjio tenzije i na jednoj i na drugoj strani i dobio podršku međunarodne zajednice", rekao je Ma Jing-džeu na komemoraciji u Tajpeju.

Tajvan ne želi ujedinjenje sa Kinom: Hu Đintao

Kineski predsednik Hu Đintao pozvao je juče na ujedinjenje Kine i Tajvana na obeležavanju stogodišnjice od kineske revolucije. Obraćajući se najvišim zvaničnicima kineske komunističke partije, među kojima je bio i bivši predsednik Đijang Cemin, Hu je odbacio mogućnost da Kina prizna nezavisnost Tajvana.

"U najvećem i osnovnom interesu kineskog naroda, a i naših sunarodnika sa Tajvana bilo bi ponovno ujedinjenje (Kine i Tajvana) na miran način", rekao je kineski predsednik, dodajući da Kina "mora da pojača svoje protivljenje nezavisnosti Tajvana", ali i da "ojača saradnju i razmenu među sunarodnicima s obe strane".

Tajvan je de fakto stekao nezavisnost nakon okončanja građanskog rata 1949. godine, ali Peking to ne priznaje i smatra to ostrvom odmetnutim delom svoje teritorije. Posle izbora predsednika Ma Jing-džeua 2008. godine koji je pristalica jačanja veza s Kinom, odnosi Peking i Tajpeja su ipak bolji nego ikada do sada.

Kina je glavni trgovinski partner Tajvana i prva destinacija tajvanskih investitora. Kina bez mnogo pompe obeležava narodnu pobunu iz 1911. u kojoj je svgnuta sa vlasti dinastiju Đing i okončalo Kinesko carstvo staro više hiljada godina. Međutim, već krajem 1920-ih godina došlo je do sukoba između Kuomintanga (Nacionalne partije kineskog naroda) i novoformirane (1921) Komunističke partije. Izbio je građanski rat koji se završio 1949. godine pobedom komunista, i bežanjem pristalica Kuomintanga na Tajvan.

Ponedeljak 10.10.2011. 15:48
Ujedinjenje je samo pitanje vremena, ali u to nema sumnje. Nije to vise ista Kina kojoj ce amerikanci da pridikuju, vec je situacija mnogo drugacija. Ameri fakticki podrzavaju Tajvan, ali samo dok Kine ozbiljnije ne pripreti ekonomskim merama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online