Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 09.10.2011.
04:11
Agencije A

Iran: Turci, dobro pazite šta radite!

Glavni pomoćnik vrhovnog vođe Irana general potpukovnik Jahja Rahim Safavi poručio je Turskoj da mora radikalno da promeni svoju politiku prema Siriji, odbrambenom štitu NATO i promovisanju muslimanskog sekularizma u arapskom svetu, ili će se suočiti sa problemima u odnosu prema svom i susednim narodima.

Jahja Rahim Safavi

U intervjuu za novinsku agenciju Mehr on je poziv turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana arapskim zemljama da usvoje turski sistem demokratije opisao kao "neočekivan i nezamisliv".

"Ponašanje turskih državnika prema Siriji i Iranu je pogrešno i verujem da služi interesima Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Safavi.


On je dodao da, ako se Turska ne distancira od ovakvog nekonvencionalnog političkog ponašanja, protiv nje će se okrenuti i turski narod i susedne zemlje kao što su Sirija, Irak i Iran.

"Mislim da Turci idu pogrešnim putem. Može se desiti da su im taj put utrli Amerikanci", rekao je Safavi.


On je ocenio da su Turci do sada načinili nekoliko strateških grešaka. "Jedna je Erdoagnova poseta Egiptu i predstavljanje sekularnog modela u toj zemlji. To je neočekivano i nezamislivo, jer su Egipćani muslimani", rekao je on.


Safavi je istakao da su trgovinske veze sa Turskom, koja je uvoznik iranskog gasa i izvoznik velikog broja proizvoda, u opasnosti, ukoliko Ankara ne promeni taktiku.

"Ako turski politički lideri ne promene spoljnu politiku i veze sa Iranom, u smislu da one budu jasnije, susrešće se sa problemima. Ako, kako tvrde, žele da povećaju vrednost ugovora sa Iranom na 20 milijardi dolara onda će morati da udovolje Iranu", rekao je on.

Sirija zatvorila jedan granični prelaz sa Turskom

 

Sirija je zatvorila jedan od graničnih prelaza sa Turskom i tako onemogućila turskim državljanima da ulaze u Siriju posle sukoba u sirijskom gradu Kamišliju, javili su turski mediji.

 

Turcima nije dozvoljeno da uđu u Siriju preko prelaza na jugoistoku Turske, koji se nalazi na samo nekoliko kilometara od Kamišlija, izjavio je lokalni guverner.


Sirijske snage bezbednosti pucale su na desetine hiljada ljudi koji su se okupili na sahrani lidera Kurdske partije budućnosti Mašala Tamoa, a prema rečima aktivista, dve osobe su ubijene, podsetila je agencija AFP.

Turska i Iran, dva glavna suseda na Bliskom istoku koje nisu arapske zemlje, pokušavaju da povećaju uticaj u arapskom svetu koji se suočava sa najvećim promenama od pada Otomanskog carstva.


Teheran je optužio Erdogana da služi američkim interesima protivljenjem politici pooštrenih mera sirijskog predsednika Bašara al Asada protiv demonstranata i pristankom da rasporedi raketni sistem odbrane NATO.


Dok je Teheran apelovao na svog saveznika Siriju da sluša legitimne zahteve svog naroda, Erdogan je predvideo da će Asad biti smenjen pre ili kasnije i spreman je da uvede sankcije Damasku uprkos uloženom vetu Rusije i Kine na akciju Ujedinjenih nacija.


Međutim, odluka Turske da rasporedi NATO sistem za rano upozorenje na raketni napad najviše je naljutila Teheran koji to vidi kao američku zaveru da zaštiti Izrael.


Erdoganovo zagovaranje sekularne muslimanske demokratije, koju je predstavio tokom poseta Egiptu, Tunisu i Libiji prošlog meseca, daleko je od poruke koju Iran želi da prenese u regionu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 09.10.2011. 06:37
Erdogan zna kuda ce, ali mu smetaju Jevreji i Ameri, a s druge strane narod koji mu je dao glas.Uvodi polako jednopartijski sistem, laze o promenama za Kurde dok ih polako trebi, ukida sekularizam.Ceka se samo da Kipar preuzme celo EU iduce godine- onda ce da pokaze pravo lice.Dotle i da pocne prepirku sa Izraelom-nece nista da uradi.Kad se dotaknu prava Turaka na naftu i gas imace narodni bes i vetar u ledja za rusenje NATO-a. Uskoro prvo poluvreme-Iran/Sirija vs Izrael i Turska/Azerbejdzan vs Grcka, Jermenija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online