Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 03.10.2011.
13:40
Beta A

Mađari, zbog restitucije, uskraćuju podršku Srbiji?

Mađarska će preispitati svoju podršku kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, nakon usvajanja zakona o restituciji pošto ga smatra diskriminatornim, javila je mađarska agencija MTI.

Budimpešta: Ne možemo da podržimo zakone koji uskraćuju ljudska prava
 

"Mi smo najviše posvećeni evropskoj integraciji Srbije, ali priključenje nije realno sa zakonima kojima se kolektivno uskraćuju građanska prava", rekao je potpredsednik mađarske vlade Žolt Semjen.

On je rekao da će Budimpešta "razmotriti podršku kandidaturi Srbije u EU" ako srpski parlament ne izmeni "neprihvatljive delove zakona o restituciji, kako bi bilo moguće obeštećenje i mađarskoj zajednici".

Skupština Srbije usvojila je Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, što je  jedan od uslova za približavanje Srbije EU.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor uputio je istog dana otvoreno pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću uz molbu da ne potpisuje ukaz o proglašenju tog zakona zato što se njime potvrđuje princip kolektivne odgovornosti za dešavanja tokom Drugog svetskog rata.

"Mađarska odbacuje princip kolektivne krivice koji je potpuno suprotan osnovnim normama Evropske unije, osnovnim ljudskim pravima i interesima mađarske zajednice", dodao je Semjen.

On je, međutim, izrazio uverenje da će Srbija razmotriti taj zakon i da Budimpešta neće morati da menja svoj stav.

Mađarska smatra da je usvojeni zakon diskrimantorni prema mađarskoj zajednici u Vojvodini koja broji više od 350.000 ljudi.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.10.2011. 14:40
Mađari nisu nikada ni mislili da podrže Srbiju dok se ne reši pitanje personalne ,a zatim i teritorijalne autonomije Mađara. Koliko god su se Srbi 1848 krvavo borili za Vojvodstvo Srbsko toliko su se oni krvavo borili da "Južne krajeve" kako oni to zovu pripoje Ugarskoj. Njihova organizacija "64 županije" ima punu podršku nacionalističke vladajuće partije. Ona mapa koju je štampao Čanak gde je za malo i Šabac u Vojvodini je u stvari mapa nekadašnje Ugarske. Ne zaboravljaju oni da su stolovali i u Beogradu. Samo je Srbima uništena nacionalna svest i uskoro nas neće ni biti ako se ne prizovemo pameti pa se priključimo matuški Rusiji i slavjanskomu pravoslavlju.
Ponedeljak 03.10.2011. 13:56
Nenzire se kraj uslovljavanjima za jednu najprazniju stvar, pocetak pregovora...ja bih to nazvo pocetak prekogovra za samoubistvo.
Ponedeljak 03.10.2011. 15:58
Ha, ha, ha to Srbijo u*rana državo neka te za**bava ko stigne i kome se prohte! Kakav cirkus čoveče šta smo doživeli da nas potomci fašista, nacista i najgoreg evropskog šljama i bašibozuka za**bavaju u našoj sopstvenoj kući. Srbi...eh Srbi, Srbi...bagro! http://www.youtube.com/watch?v=Dr-CcySVQrY
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online