Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 03.10.2011.
10:48
Vestionline A

Ilarion: Verujem u susret patrijarha ruske crkve i pape

Mitropolit volokolamski Ilarion, zadužen za spoljne poslove Moskovske patrijaršije, izjavio je da veruje da će u budućnosti doći do sastanka patrijarha Ruske pravoslavne crkve i poglavara Rimokatoličke crkve, što se nije dogodilo od kada je ruska mitropolija uzdignuta u rang patrijaršije 1589. godine.

"Verujemo da će do takvog sastanka doći u jednom trenutku u budućnosti. Nismo spremni da raspravljamo o datumu, mestu ili protokolu takvog sastanka - jer ono što se nas primarno tiče jeste sadržaj tog sastanka", rekao je Ilarion u intervjuu za Radio Vatikan.

Papa Benedikt XVI i mitropolit Ilarion


"Čim se dogovorimo o sadržaju, o tačkama o kojim se ne slažemo ili imamo različita mišljenja, onda verujem da će do tog sastanka doći" rekao je Ilarion.

Šef ruske crkvene diplomatije je u četvrtak boravio u papskoj letnjoj rezidenciji u Kastel Gandolfu, gde je Benediktu XVI preneo posebnu poruku patrijarha moskovskog Kirila. Katolička novinska agencija prenela je da postoje nade da bi

"Pravoslavci, uskoro ćemo biti zajedno"

 Papa je tokom nedavne posete Nemačkoj posetio predstavnike pravoslavnih crkvi u toj zemlji i govorio o "zajedničkom angažmanu" hrišćana kako bi se "ljudskom biću obezbedilo poštovanje koje mu dolikuje".

sastanak dvojice poglavara mogao da se dogodi 2013, na proslavi 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta pod carem Konstantinom, kojim je priznato hrišćanstvo.


Ilarion je, uprkos opreznom stavu kada je reč o mogućnosti tog sastanka, izrekao pohvale na račun pape Benedikta XVI.


"Njegova svetost je čovek od vere i kada god da se sretnem sa njim ja sam podstaknut njegovim duhom, odvažnošću i njegovom posvećenošću životu Crkve širom sveta", rekao je Ilarion.


"Naravno da sam veoma impresioniran njegovim poznavanjem pravoslavne tradicije i pažnji koju posvećuje dijalogu između katolika i pravoslavaca... Verujem da će takav stav poglavara Rimokatoličke crkve biti od velike pomoći na našem putu ka boljem uzajamnom razumevanju", dodao je on.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.10.2011. 13:13
Ilarion kaze da nije bitan termin susreta vec tema.Tema ce biti naravno jedinstvo sa rimokatolicima.Prezivece Sveta Crkva i Ilariona i Bulovica...Gospode pomozi nama Pravoslavnima da odolimo ovim teskim iskusenjima.
Ponedeljak 03.10.2011. 11:58
Ovo sve vise i vise ide na ujedinjenje i ekumenizam.kako se odbraniti?valjda nece svi nasi popovi da se prodaju veru za veceru.uglavnom trpi se velika ofanziva i pritisci vatikanaca na Pravoslavne
Ponedeljak 03.10.2011. 12:01
"Njegova svetost je čovek od vere i kada god da se sretnem sa njim ja sam podstaknut njegovim duhom, odvažnošću i njegovom posvećenošću životu Crkve širom sveta", rekao je Ilarion./ Ја не верујем да је г.Иларион ово изјавио а поготово овим речима! Ако су ово слагали (а верујем да јесу!),онда је и остало у тој вести ЛАЖ! Што се тиче доласка у Ниш,од тога нема ништа!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online