Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 29.09.2011.
01:14
Vestionline A

"Svedok protiv Ljimaja se ubio"

Ključni zaštićeni svedok u slučaju za ratne zločine u selu Klečka koji se vodi protiv Fatmira Ljimaja, koji je pronađen mrtav u Nemačkoj, "očigledno je izvršio samoubistvo", saopštila je nemačka policija.

Fatmir Ljimaj

Beživotno telo zaštićenog svedoka "X" Agima Zogaja pronađeno je u parku u nemačkom gradu Duisburgu a nemačka policija potvrdila je da se veruje da se "svedok obesio kasno sinoć", prenela je agencija AP.

"On je izvršio samoubistvo. Ne postoje indikacije za drugacije objašnjenje", rekao je portparol nemačke policije Stefan Bauer.

Bauer je dodao da će obdukcija (Zogajevog) tela biti obavljena sutra.

Suđenje protiv Ljimaja i drugih optuženih za ratne zločine u Klečki trebalo bi da počne do kraja oktobra.

Ljimaj je od prošle nedelje u kućnom pritvoru, a odgovaraće na teške optužbe koje je protiv njega podigao italijanski tužilac za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i zarobljenika.

Po nekim najavama, mogući datum početka suđenja je 17. oktobar. Veće Okružnog suda u Prištini, na čelu sa sudijom Euleksa, produžio je za još dva meseca pritvor grupi od devetoro optuženih za zločine u Klečkoj.

Optužbe Ljimaja i grupu terete za ubistva, mučenje i ugrožavanje zdravlja albanskih i srpskih civila sa Kosova i ratnih zarobljenika.

Ljimaj se pominje kao jedan od vođa "Dreničke grupe" Hašima Tačija, koji je tokom 1998. i 1999. bio komandant logora Lapušnik i zbog ratnih zločina u tom logoru našao se i na optuženičkoj klupi Haškog tribunala - ali je posle procesa, održanog u senci zastrašivanja svedoka, oslobođen.

Prvo haško suđenje pripadnicima OVK počelo je novembra 2004. a još uoči suđenja tadašnja glavna haška tužiteljka, Karla del Ponte, upozoravala je na zastrašivanje svedoka u tom predmetu.

Tužilac Haškog tribunala je tražio za prvooptuženog Ljimaja kaznu od 20 godina zatvora, a za ostale optužene Isaka Musliua i Haradina Balju 15 odnosno 18 godina robije.

Pretresno veće Haškog tribunala je, oslobodilo krivice Ljimaja i Musliua, dok je trećeoptuženom Haradinu Balji izreklo kaznu zatvora od 13 godina.

Ljimaj i Musliu su se 1. decembra 2005, našli na slobodi. Iste, 2005. otkrivene su masovne grobnice Mališevo i Volujak. Orahovac je od Mališeva udaljen 15 kilometara, a jama Volujak desetak kilometara, ali sa druge strane brda.

U neposrednom okruženju je i Klečka - jama u kojoj su još 1998. godine pronađeni pobijeni Srbi.

Čitavo to područje je bila zona odgovornosti tadašnjeg komandanta terorističke OVK Ramuša Haradinaja, čiji je centar bio u Jablanici, a komandant OVK za Klečku, u to vreme, bio je Ljimaj.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.09.2011. 09:13
Četiri puta sebi pucao u glavu...
Četvrtak 29.09.2011. 09:42
Samoubice uvek ostavljaju oproštajno pismo u kojem navedu razloge za ovaj čin. Sada će naći pismo u kojem ovaj žali što je umro drug Tito. Ama ubili su ga Ljimajevi kada su dobili podatak ko je zaštićeni svedok. Verovatno su ga i obesili na drvo iz vrste zvane "Judino drvo" koje se sadi po parkovima. Ndrangheta iz Kalabrije ima pipke do Bundestaga. Sicilijanci su za njih obdanište.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online