Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 25.09.2011.
15:07
Vestionline A

"Palestinska nezavisnost imaće posledice"

Izraelski ministar spoljnih poslova Avigdor Liberman upozorio je na teške posledice ako UN odobri palestinski zahtev za državnošću, ali nije obelodanio šta će Izrael učiniti.

Izrael sprema odgovor na palestinski nezavisnost: Avigdor Liberman

Ako će Palestinci zaista progurati jednostranu rezoluciju, ako ne u Savetu bezbednosti, onda u Generalnoj skupštini, to će nas sve dovesti u novu situaciju i to će imati posledice, teške posledice, rekao je Liberman za izraelski radio.

"Svaki unilateralan korak će bez sumnje doneti reakciju Izraela", dodao je on.

Liberman je ocenio da Izrael treba da prihvati predlog četvorke bliskoistočnih mirovnih posrednika da se obnove pregovori uprkos rezervama. On je izrazio je nadu da će Palestinci odgovoriti pozitivno na inicijativu i započeti ozbiljan dijalog s Izraelom. Liberman je ranjie predlagao prekid odnosa sa Palestinskom upravom koja ima ograničenu samoupravu na Zapdnoj obali u slučaju da dobije priznanje nezavisnosti pre mirovnog sporazuma s Izraelom, podseća Rojters.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je najavio da će svoje mišljenje o predlogu dati kada se vrati u Ramalu i razmotri ga s palestinskim rukovodstvom. On je ponovio da palestinska strana zahteva da osnova pregovora budu granice pre rata 1967. godine, u kome je Izrael osvojio Zapadnu obalu, pojas Gaze i istočni Jerusalim, a to se ne pominje u predlogu četvorke.

U tom dokumentu predloženom u petak apeluje se na dve strane da se sastanu u roku od jednog meseca i donesu novi dnevni red pregovora. Predviđa se takođe da se za tri meseca iznesu predlozi o granicama i bezbednosti, a da se za pola godine postigne značajan napredak i sporazum sklopi do kraja 2012.

Izraelski premijer je pozdravio poziv na direktne pregovore, a izraelski mediji su najavili da će ministri o tome sutra raspravljati.

Osvrćući se na Abasov govor na zasedanju Generalne skupštine UN, Liberman je rekao da je palestinski lider pobegao odmah posle, kako ne bi pregovarao. "Palestinci sve vreme pronalaze izgovore da ne pregovaraju. Oni koji hoće izgovore naći će ih", kazao je šef izraelske diplomatije.

Abas je s druge strane, u intervjuu za panarapski list "Ašark Alavsat", kazao da je sa Netanijhuom najteže pregovarati od svih izraelskih lidera. On je pomenuo pokojnog izraelskog premijera Jicaka Rabina, sadašnjeg izraelskog predsednika Šimona Peresa i bivšeg premijera Ehuda Olmerta i Cipi Livni, označivši ih ako lidere s kojima je lakše raditi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online