Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.09.2011.
12:50
Vestionline A

Rusi traže utajene poreze u švajcarskim bankama

Vlasti Rusije saopštile su da žele pristup podacima o računima svojih građana u bankama u Švajcarskoj i planiraju da do kraja nedelje sa tom državom potpišu sporazum u nadi da će u kasu u Moskvi vratiti utajene poreze.

"Poboljšavamo poresku kontrolu", rekao je ministar finansija Aleksej Kudrin u Državnoj dumi, donjem domu ruskog parlamenta dodajući da će nacrt sporazuma razmotriti vlada Vladimir Putina koja planira da ga potpiše u petak, prenela je agencija RIA Novosti.

Već tražio podatke o bankarskim računima: Dmiitrij Medvedev

Ministar Kudrin je ranije ovog meseca rekao da će vlada biti prinuđena da poveća poreze posle predsedničkih izbora 2012, ukoliko ne odustane od predizbornih obećanja, a Kremlj je na to predložio da bude poboljšana naplata poreza radi povećanja prihoda.

Predsednik Dmitrij Medvedev je pre dve godine za vreme posete Švajcarskoj rekao da bi Rusija mogla da dobija informaciju o ličnim bankarskim računima pojedinih svojih građana.

"Ovakvu proceduru su već sprovele SAD i Francuska prema svojim građanima. Mi ćemo na zahtev takođe dobijati informaciju o računima i poreskim utajivačima, ukoliko u Rusiji budu pokrenute procedure o potraživanju poreza i pranja novca", rekao je Kudrin.

Ove godine je došlo do naglog rasta ruskih direktrnih stranih investicija (DSI) u Švajcarsku koje su prema podacima centralne banke u Moskvi u prvom ovogodišnjem kvartalu dostigle 673 miliona dolara, u odnosu na 51 milion u istom periodu lane.

Parlament Švajcarske je 2010. obavezao banku UBS da američkim poreskim organima dostavlja podatke o računima 4.450 klijenata, kojima je omogućila utaju poreza. To je isprovociralo masovno povlačenje kapitala bogataša iz UBS.

U skladu sa dogovorom, francuske vlasti su 2009. dobile informaciju o računima 3.000 svojih građana u švajcarskim banakama. Sporazum sa Švajcarskom o otkrivanju bankarske tajne u avgustu ove godine potpisala je i vlada Nemačke. Mnogi biznismeni svoja sredstva čuvaju u Švajcarskoj koja važi za jednu od najsigurnijih zemalja kad je u pitanju čuvanje bankarske tajne.

Švajcarske banke, a posebno UBS, poslednjih godina su međutim osumnjičene za potpomaganje poreskih utajivača. Na promenu uslova za pristup bankarskoj tajni Švajcarsku je primorala kriza. Švajcarska je još početkom 2009. objavila da će ublažiti zakon o bankarskoj tajni i usaglasiti ga sa standardima Oragnizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

U Švajcarskoj je od 1934. na snazi zakon koji direktno obavezuje bankara na tajnu.

Bankama koje se toga ne pridržavaju prete visoke kazne, a menadžerima zatvor.

Jedini uslov za otkrivanje bankarske tajne, po tom zakonu, je sumnja u korupciju ili pranje novca.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online