Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 21.09.2011.
13:37
Beta A

Ruski mediji: Konuzin je pogrešio, ali Srbija je skandal

"Saveznički odnosi Beograda i Moskve mogli bi otići u prošlost", ocenio je ruski list "Izvestija" povodom incidenta ruskog ambasadora Aleksandra Konuzina na Prvom bezbedosnom forumu u Beogradu. Glas Rusije se pita šta je to Konuzin tako strašno uradio pa su ga mediji prozvali skandal-majstorom, naglašavajući da je skandalozno to što je jedan takav forum održan u prisustvu predsednika Srbije.

Ljut Aleksandar Konuzin na Beogradskom bezbednosnom forumu

"Veliki diplomatski incident, koji može imati ozbiljne implikacije na rusko-srpske odnose" navodi list koji krivicu svaljuje na organizatore skupa i predsedavajućeg sednicom Ivana Vejvodu.

Konuzin je prošlog četvrtka u neuobičajeno oštrom tonu, optužio učesnike prvog Beogradskog bezbednosnog foruma iz Srbije da ne brane interese svoje zemlje u vezi sa Kosovom i Metohijom i posle 15-minutnog, vrlo glasnog govora ljutito napustio dvoranu u Domu Vojske Srbije.

"Izvestija" prenosi reči sekretara za štampu ruske ambasade u Srbiji Svetlane Ševčenko da je "replika predsedavajućeg tog dana na skupu imala uvredljiv karakter, nedopustiv u obraćanju prema opunomoćeniku jedne suverene države".

List dodaje da je predsedavajći tog dana bio Ivan Vejvoda "bivši savetnik za spoljne poslove u vladi Zorana Đinđića koji je, kao i njegov pokojni šef, poznat po radikalnim prozapadnim stavovima sa orijentacijom približavanja Srbije SAD i NATO".

Prenoseći reči organizatora da nisu želeli da uvrede ambasadora Rusije koji je u nastupu odstupio od dnevnog reda, tražeći da se umesto o najavljenoj temi govori o Kosovu, "Izvestija" ističe da "situacija na granici samoproglašene republike Kosovo sa Srbijom svakako zaslužuje diskusiju".

"Situacija je ponovo, kao i tokom leta, na granici otvorenog oružanog sukoba" i Konuzin je "upravo na to pokušao da skrene pažnju prisutnih na Forumu" a, kao odgovor, predsedavajući ga je optužio za "lobiranje za interese Kremlja na Balkanu", piše list.

"Izvestija" ističe da je "zaštita interesa sopstvene zemlje jedna od dužnosti ambasadora" i da optužbe na račun Konuzina "zvuče malo nelogično". To je, dodaje se, karakterističan ton za Beograd koji već neko vreme smatra da je dopustivo na takav način razgovarati sa ruskim diplomatom.

Konuzina kao da niko nije čuo

 

Povodom događaja na Beogradskom bezbednosnom forumu oglasila se samo Liberalno demokratska partija koja je rekla da očekuje sankcije za Konuzina jer se ponašao kao da je Srbija ruska kolonija. Vlada Srbije nije želela da komentariše ovaj slučaj, a t nije učinila ni jedna politička partija.

Vlada Borisa Tadića, piše list, ne skriva svoju prozapadnu orijentaciju. Beograd je predao Haškom tribunalu Radovana Karadžića, Ratka Mladića i mnoge druge Srbe, koji su učestvovali u ratu na Balkanu 1990-ih.

Poslednja prepreka na putu Srbije u EU je priznanje suvereniteta Kosova i posebno odnosi koji postoje sa Rusijom. Sudeći po karakteru incidenta i po tome što nije bilo reakcije iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije saveznički odnosi između Moskve i Beograda mogu otići u prošlost, zaključuje ruski list.

"Glas Rusije" u izveštaju povodom incidenta na Bezbednosnom forumu u Beogradu pita "šta je to tako strašno uradio ruski ambasador pa da ga beogradski režimski mediji, a njih je bar 90 odsto, okarakterišu kao skandal-majstora".

Prema oceni Glasa Rusije "skandalom bi pre trebalo da se nazove takozvani Bezbednosni forum u organizaciji Nato i njegovih beogradskih satelita" i to u Domu Vojske i u prisustvu predsednika države.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.09.2011. 13:49
Bravo ljudino ovog coveka treba birati za predsednika Srbije bravo majstore sve i sasu u brkove :::))
Sreda 21.09.2011. 18:30
Mediji ne lazite! Nije Kunuzin nista pogresio! Nadam se da ce biti nagradjen od svog ministarstva jer je apsolutno zasluzio! Ako ga povuku iz Srbije ili nesto drugo.. znacemo da i u Rusiji vladaju izadnici.
Sreda 21.09.2011. 19:59
Морао им је то речи неко чија се реч слуша! Свака му част а о нарушавању односа са Русијом,нема говора! Као да Руси не знају ко је у Србији на власти а ово је само још једна опомена жутима да се одлуче коме ће се приволети!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online