Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.09.2011.
10:10
Vestionline A

Danska će imati prvu ženu premijera

Danska će dobiti prvu ženu premijera u svojoj istoriji! Savez stranaka levice osvojio je najviše glasova na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Danskoj, pa će mandat za formiranje vlade dobiti predsednica stranke Socijaldemokrata Hele Torning-Šmit.

Lider opozicije i novi premijer Danske: Hele Torning - Šmit
 

Stranke predvođene Socijaldemokratama imaju 89 mandata, dok je blok desnice, koji je na vlasti bio u poslednjih deset godina, osvojio 86 mandata.

Procenjuje se da će savez levice većinu formirati uz pomoć tri poslanika iz danskih autonomnih oblasti Farskih ostrva i Grenlanda, dok će jedan poslanik iz tih oblasti najverovatnije biti uz stranke desnice.

Socijaldemokrate su osvojile 44 mandata, a Socijalistička narodna partija 16. Liderka Socijaldemokrata Hele Torning-Šmit na ukupnoj pobedi može da zahvali Danskoj socijalno-liberalnoj stranci sa 17 i Crveno-zelenom savezu sa 12 mandata, strankama koje poboljšale svoj rezultat za po osam mandata u odnosu na 2007. godinu.

Među strankama desnice, Danska liberalna partija dosadašnjeg premijera Larsa Lokea Rasmusena osvojila je 47 mandata, Konzervativci osam, što je deset mandata manje u odnosu na 2007. godinu. Nacionalistička Danska narodna patija je osvojila 22 mandata, a Liberalna alijansa devet mandata.

Na izbore je od oko četiri miliona registrovanih birača izašlo njih oko 3,58 miliona ili 87,7 odsto, što je najveća izlaznost od 1984. godine.

Uvešće veće poreze bankama i bogatima

Kako se ocenjuje, malo je verovatno da će smena vlasti izazvati velike promene, ali Torning-Šmitova i njene socijaldemokrate nameravaju da uvedu veće poreze bankama i bogatim Dancima, povećaju državna izdavanja, ali i da izbegnu neke od mera štednje koje je vlada uvela.

Ona je takođe obećala da će ukinuti oštre imigrantske zakone koje su predložile neke stranke dosadašnje vladajuće koalicije i zaklela se tokom predizborne kampanje da će reorganizovati carinsku kontrolu na granicama sa Nemačkom i Švedskom, koja je često kritikovana kao suviše oštra i neusklađena sa sporazumima o slobodnom kretanju ljudi i roba unutar granica Evropske unije.

Danski premijer Lars Loke Rasmusen priznao je, u obraćanju svojim pristalicama oko ponoći, izborni poraz na parlamentarnim izborima i izjavio da će "predati ključeve vlade (lidera opozicije) Hele Torning-Šmit i obavestiti kraljicu o izbornim rezultatima".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online