Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 09.09.2011.
17:07
Beta A

Gabon (ipak) nije priznao Kosmet?

Počasni generalni konzul Srbije u Gabonu rekao je danas da ta afrička država nije priznala Kosovo, ali da će nadležne institucije razmatrati taj predlog.

Momo Radunović je rekao da mu je dostavljena odluka Saveta ministara Gabona o tome da će nadležne institucije te države odlučivati o zahtevu za priznanje Kosova.

Borba za (ne)priznavanjem Kosmeta i dalje traje

Radunović je dodao da se u dokumentu navodi da će razmatranje stava prema Kosovu početi po zahtevu međunarodne zajednice da se prizna nezavisnost Kosova. Konzul je naveo da Gabon za sada nije priznao Kosovo.

Suprotno je danas saopštio kabinet prvog zamenika premijera Kosova

Albanci plaćaju za priznanje KiM

 

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da je posle izjave potpredsednika Vlade Kosova Bedžeta Pacolija "postalo jasno" da Gvineja Bisao nije priznala nezavisnost Kosova. On je rekao da se u jednoj afričkoj zemlji vodi postupak protiv zvaničnika koji je uzeo novac kako bi progurao priznanje Kosova.

Bedžeta Pacolija.

Nekadašnji ambasador SFR Jugoslavije u Gabonu Čedomir Štrbac rekao je agenciji Beta da ne bi bilo dobro po srpske interese da Gabon prizna Kosovo jer ta diplomatija cenjena na afričkomn kontinentu.

"Takođe, Gabon je zemlja koja nam je tradicionalno naklonjena, a imali smo i zavidne poslovne veze", rekao je Štrbac.

Pacolijev kabinet je danas saopštio da je Republika Gabon priznala nezavisnost Kosova i da je to zameniku premijera koji je na turneji po Africi, u Gabonu saopštio jedan od najviših tamošnjih zvaničnika.

Pored Gabona, skandal je izbio i u vezi sa Gvinejom Bisao. Početkom godine Kosovo je objavilo da je Gvineja Bisao priznala Kosovo, a Bedžet Pacoli koji je u inostranstvu lobirao za priznanja je juče za prištinski list "Bota Sot" izjavio da će institucije Gvineje Bisao tek privesti kraju proces priznavanja Kosova.

Jeremić je novinarima u pauzi Foruma Srbija-Evropska unija kazao da je sada očigledno da Gvineja Bisao nije priznala Kosovo. On je naveo da je "na mnogo mesta, naročito u Africi" tamošnjim funkcionerima nuđen novac kako bi se promenio stav tih država o Kosovu i Metohiji.

Petak 09.09.2011. 17:14
Hahahahahahahahahahahaha, malo su im dali para............
Petak 09.09.2011. 17:18
koja sprdacina oko priznanja... Gore od onih turskih serija
Petak 09.09.2011. 18:06
Radunović lepo kaže da će se razgovarati po zahtevu međunarodne organizacije. O priznanju će se možda raspravljati po zahtevu organizacije Comonwealth of Nations od 54 zemlje koje su sve bivše Engleske kolonije ili protektorati, koji su duboko razočarali Jeremića jer više slušaju London nego njega. Ej bre, mi za 11 godina uspešne diplomatije nismo uboli ašov u Gabonu a kamoli napravili most ili autoput. Celo poslovanje nam je bilo izvoz oružja u Afriku i to preko privatnih firmi. U kom svetu živi naša diplomatija to ne zna više ni Zorica Tomić u Parizu koja je za Jeremića naš najbolji ambasador.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online