Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.12.2009.
15:33
Vestionline A

Evropa i Balkan okovani ledom

Velike hladnoće, praćene snegom i jakim vetrom, zahvatile su celu Evropu, a usled takvih vremenskih prilika 15 ljudi je umrlo od hladnoće u Poljskoj, gde su se temperature spustile do minus 20 stepeni Celzijusa, a ista sudbina je zadesila šestoro čeških građana.

  

"Od početka decembra broj umrlih usled hladnoće popeo se na 47", kazala je portparolka poljske policije Gracina Pučalska.
 

Među umrlima su uglavnom beskućnici ili osobe koje su bile pod uticajem alkohola. Policija je apelovala na Poljake da odmah pozovu njene pripadnike ako takve osobe vide na ulicama.
 

Od srede u Češkoj vladaju veoma niske temperature, a od hladnoće je umrlo šestoro beskućnika u Ostravi i Pragu, saopštila je češka policija.

U mnogim mestima u Švajcarskoj u subotu tokom noći zabeležena je najniža decembarska temperatura - u selu La Brevin, nazvanom švajcarski Sibir, u kantonu Nešatel, temperatura se spustila na 34,2 stepena ispod nule.
 

To je najniža temperatura zabeležena u decembru od 2001. godine, saopštila je švajcarska meteorološka služba. Te godine u La Brevinu bilo je nešto hladnije, odnosno 37,8 stepeni ispod nule.
 

Selo drži apsolutni rekord u Švajcarskoj sa 41,8 stepeni ispod nule zabeleženih 12. januara 1987. U nekim mestima prošle noći registrovane su najniže temperature u nekoliko poslednjih decenija, pa čak i od kako se vrše merenja, prenele su agencije.
 

Balkan zavejan

Snežne mećave i temperature znatno ispod nule paralisale su više balkanskih zemalja u subotu i nedjelju, prenose agencije.
 

Na drumovima širom Srbije su blokirana ostala brojna vozila, a u Bugarskoj je došlo do prekida snabdevanja električnom energijom u mnogim gradovima i selima, preneli su u nedelju lokalni mediji.
 

Sneg pada u Vojvodini, otežavajući saobraćaj a zbog jakoga vetra na nekim  mestima snežni nanosi su visoki i do jedan metar.

U Bugarskoj je bez struje ostalo oko 130 gradova i sela. Među njima je i glavni grad Sofija, gde je prekinuto snabdevanje strujom zbog obilnog snega, javljaju bugarski mediji. Meteorolozi najavljuju nastavak snežnih padalina u predstojećim danima, što dodatno otežava situaciju.

Na području Bosne i Hercegovine zbog snega su nastale velike gužve i zastoji na putevima.

U središnjem delu Crne Gore potpuno je blokiran saobraćaj zbog visokih nanosa snega, a u ostalim delovima zemlje saobraćaj je otežan zbog niskih temperatura i leda.

Zimski vremenski uslovi blokirali su i nekoliko važnijih puteva u Rumuniji, gde su nanosi snega visoki i do 2,5 metra.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online