Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.12.2009.
06:40
Tanjug A

Srednju školu ne završi 30% Amerikanaca

Oko 30 odsto Amerikanaca napušta školovanje i ne završi srednju školu. Njihova perspektiva je crna - nezaposlenost, socijalna pomoć, kriminal i odlazak u zatvor. Međutim, postoje i alternativne škole koje nude moderne nastavne programe, vanškolske i letnje programe i posao.

Hesus Garsija je napustio srednju školu verujući da mu je predodređen život u zatvoru obeležen nasiljem, dok nije pronašao alternativnu školu, koja mu je zamenila porodicu koju nikada nije imao.


"Bez ove škole, klinci bi dilovali drogu, umirali bi, bili u bandama. Bez ove škole ne bi bilo vođa, ni mentora", rekao je Garsija grupi mladih ljudi, koji su napustili redovno školovanje i upisali se u alternativne škole.


Oko 30 odsto Amerikanaca napušta školovanje i ne završi srednju školu. Njihova perspektiva je crna - nezaposlenost, socijalna pomoć, kriminal i odlazak u zatvor. Oni su, takođe, manje zdravi i kraće žive od mladih koji završe srednju školu, rezultati su istraživanja, koje je sproveo Univerzitet u Kolumbiji.


I američki predsednik Barak Obama izjavio je nedavno u Kongresu da prekid školovanja "nije opcija".


Procenat onih koji prekinu školovanje u SAD ne menja se godinama. Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) rangirala je SAD na 19. mesto po procentu završavanja srednje škole. SAD je za nekoliko procentnih poena ispod proseka OECD.


Nemačka se nalazi na prvom mestu, a za njom slede Južna Koreja, Izrael, Finska i Japan, gde devet od 10 učenika završi srednju školu.


Kompanije poput AT&T i grupe poput Fondacije Bila i Melinde Gejts i Američki savez koji obećava Kolina Pauela analizirale su problem i odlučile da finansiraju programe za koje veruju da će oživeti državne škole.
"Postoji svest da su nam potrebni kvalifikovani radnici, a da ih nećemo imati ukoliko veliki broj mladih prekine školovanje", izjavio je za Rojters predsednik Saveza za solidno obrazovanje Bob Vajs.


Eksperti ističu da je najvažnije identifikovati problem i da praksa škola da maskiraju broj onih koji prekinu školovanje nije od pomoći.


Prema rezultatima nedavno urađene studije, 1,2 miliona američkih srednjoškolaca prekine da pohađa srednju školu svake godine, zbog čega su kasnije suočeni sa nezaposlenošću ili obavljaju najgore poslove i dobijaju mnogo manje novca od svojih vršnjaka koji završe srednju školu.


Čak 69 procenata mladih crnaca starih između 16 i 24 godina prekida školovanje.
Ministarstvo obrazovanja izdvojilo je četiri miljarde dolara za alternativni školski program "Trka do vrha" širom SAD, što je manje od jednog procenta u odnosu na 500 milijardi dolara koje se svake godine izdvoje za državne škole, uglavnom iz lokalnog poreza.


Za najveći broj mladih, alternativne škole su poslednja šansa. Poslednjih godina je osnovano na hiljade manjih škola za učenike koji su prekinuli školovanje. One nude moderne nastavne programe, manje grupe od desetak učenika umesto 30 do 40 učenika u razredu, vanškolske i letnje programe i posao.


Garsija ističe da su mu u alternatvnoj školi pružili podršku kakvu nikada ranije nije imao, pa čak i obezbedili čuvanje deteta dok je bio na nastavi.
"Mnogi klinci nemaju podršku porodice. Škola vam daje tu podršku. Postoji osećaj pripadnosti", izjavio je on Rojtersu.


Eksperti za obrazovanje ističu da je najvažnije ne odustajati od onih koji su prekinuli školovanje, s obzirom da većina njih navodi da prestaje da ide u školu jer im je "dosadno".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online