Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 20.08.2011.
14:33
Vestionline A

Ukrajina: Eto nas za 10 godina u EU

Za desetak godina Ukrajina će biti u Evropskoj uniji i ući će u krug razvijenih zemalja, uveren je ukrajinski predsednik Viktor Janukovič.

Viktor Janukovič očekuje da će njegova zemlja kroz 10 godina biti članica EU

U članku posvećenom 20. godišnjici nezavisnosti Ukrajine u časopisu "Ogledalo nedelje", Janukovič je istakao da je ukrajinski evropski napredak nemoguć bez dobrosusedskih odnosa sa Rusijom.

"Doći će vreme i za oko 10 godina Ukrajina će biti u EU, ući će u krug razvijenih zemalja. Uveren sam u to", naveo je Janukovič u članku "20 godina Ukrajine: Naš put tek počinje".

Prema rečima ukrajinskog predsednika, evropski izbor postao je temelj spoljnopolitičkog identiteta Ukrajine, a evropske vrednosti temelj njenog razvoja, prenela je ruska agencija Itar-Tas.

"Želimo da se priključimo velikom evropskom projektu - građenju jedinstvene Evrope na osnovu vrednosti slobode, demokratije i prava", naveo je Janukovič, naglasivši da će rukovodstvo zemlje učiniti sve da ostvari bezvizni režim sa zemljama EU.

EU nemoguća bez dobrosusedskih odnosa

Prema rečima Janukoviča, ukrajinski evropski napredak "nemoguć je bez dobrosusedskih odnosa sa Rusijom".

Nema nedodirljivih

 

Kako prenosi ruska državna agencija, Janukovič je u svom članku naveo i da je borba protiv korupcije prioritetan pravac ukrajinskih vlasti.


"Iako se to ne sviđa svima, od sada u zemlji neće biti kaste nedordirljivih, nikakve funkcije i akumulirana blaga neće zaštiti kriminalce od kazne", obećao je predsednik Ukrajine.

"Godine nezavisnosti nesporno su pokazale da su takvi odnosi mogući samo na osnovu jasnog poštovanja dvostrane ravnoteže nacionalnih interesa i uzajamnog uvažavanja. Država i njeno rukovodstvo učiniće sve što od njih zavisi za građenje takve ravnoteže", naveo je Janukovič.

Istovremeno, ukrajinski predsednik je istakao važnost odnosa sa SAD i Kinom.

"Nacionalni pragmatizam, u čijem temelju su interesi ukrajinskog građanina naš su orijentir građenja odnosa sa drugim zemljama", naveo je Janukovič, dodajući da "u svetu uvažavaju snažne" i da će "Ukrajina i dalje reformisati oružane snage i druge organe bezbednosti i uvoditi evropske principe i standarde, razvijati saradnju s NATO-om i drugim institucijama bezbednosti u Evropi".

Barozo: Podrška Ukrajini

Podrška: Žoze Manuel Barozo

"Ogledalo nedelje" objavilo je i članak predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza u kome ističe da EU namerava i dalje da podržava reformske napore Ukrajine i da će "uspesi u politici i privredi zemlje, dostignuti za 20 godina nezavisnosti, biti fiksirani u novom ambicioznom Sporazumu o pridruživanju, koja uključuje produbljenu i sveobuhvatnu zonu slobodne trgovine".

EU, prema Barozovim rečima, poziva Kijev da potvrdi privrženost temeljnim vrednostima - poštovanju ljudskih prava, demokratiji, osnovnim slobodama, vladavini prava i slobodi izražavanja, a "najbolje će biti da ove jubilarne godine" Ukrajina preduzme "odlučujuće korake za sopstvenu konsolidaciju kao moderne i uspešne države.

POVEZANE VESTI

Subota 20.08.2011. 15:59
Надам се да украјински народ неће мирно гледати уништавање и осиромашивање своје државе,као ми срби,и то све зарад некакве имагинарне боље будућности у ЕУ.Верујем да ће они барем бити паметнији од нас.Браћо украјинци(руси) никако у ЕУ!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online