Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 16.08.2011.
07:44
Vestionline A

U Libiji nema pregovora, traju borbe

Libijski pobunjenici demantovali su izveštaje medija da su pregovarali sa predstavnicima režima Moamera Gadafija, u trenutku dok se borbe i na istoku i na zapadu zemlje nastavljaju, a Vašington poručuje da su Gadafijevi "dani odbrojani".

Pobunjenici sve bliže Tripoliju, demantuju izveštaje o pregovorima

I Ujedinjene nacije negirale su da je sprecijalni izaslanik te organizacije u Libiji Abdul Ilah al-Hatib bio uključen u pregovore između pobunjenika i Gadafijevih predstavnika u Tunisu, pošto je Hatib ranije izjavio da bi prisustvovao takvim razgovorima.

"Ujedinjene nacije nemaju nikakvu konkretnu informaciju da su u Tunisu održani bilo kakvi razgovori između Nacionalnog prelaznog saveta i vlade u Tripoliju, a specijalni izaslanik nije učestvovao u takvim pregovorima", saopštio je zamenik portparola UN Farhan Hak.

Hatib, koji je mesecima pokušavao da pokrene pregovore o primirju između dve strane, rekao je da će se razgovori o budućnosti Libije voditi u hotelu u Tunisu.

Pojedini svetski mediji objavili su prošle noći, na osnovu neimenovanih izvora, da su se libijski pobunjenici i predstavnici vlade Moamera Gadafija sastali kasno u nedelju na pregovorima u hotelu na jugu Tunisa.

Prema ovim izveštajima, pregovori su održani iza zatvorenih vrata u hotelu na ostrvu Ðerba u blizini granice s Libijom.

Ovu informaciju oštro su demantovali i predstavnici pobunjenika u Bengaziju.

"Nema nikakvih pregovora niti razgovora između Gadafijevog režima i Nacionalnog prelaznog saveta, ni u Tunisu ni bilo gde drugde", saopštio je potpredsednik Saveta Abdel Hafiz Goga, prenosi AFP.

Pobunjenici se bliže Tripoliju

U međuvremenu, borbe u Libiji se nastavljaju, a pobunjenici su juče uspeli da zauzmu nekoliko ključnih mesta u okolini Tripolija i da na taj način odseku prestonicu od spoljašnjeg sveta.

Pobunjenici su takođe, kako je ranije javljeno, ušli u grad Zavija, 50 kilometara zapadno od prestonice, što je jedan od njihovih najvećih prodora još od početaka sukoba pre više od šest meseci.

Oni su zauzeli i priobalni grad Surman, koji se nalazi na 70 kilometara zapadno od prestonice, i nastavili borbe za Garjan, na glavnom putu koji vodi severno ka Tripoliju.

S druge strane, portparol libijske vlade Musa Ibrahim, rekao je da režimske oružane snage mogu da vrate pod svoju kontrolu gradove i distrikte koje su pobunjenici zauzeli poslednjih dana.

SAD: Gadafijevi dani odbrojani


U međuvremenu, Bela kuća je saopstila da napredovanje pobunjenika u Libiji pokazuje da su "Gadafijevi dani odbrojani".


"Sve je jasnije da su Gadafijevi dani odbrojani, da je on sve više i više izolovan, iz dana u dan", rekao je portparol Bele kuće Džej Karni.

POVEZANE VESTI

Utorak 16.08.2011. 11:36
Zlikovci iz NATO su počeli operaciju pod nazivom "Jerihonski zidovi" po priči iz Biblije, a suština je da bombarduju zidove i zgrade oko Gafijeve rezidencije da srušenim zidovima uliju narodu strah u kosti. Pored toga bombarduju TV stanice i predajnike, izvore pitke vode skladišta hrane i lekova . Sve su to civilni ciljevi i nemaju veze sa vojnom infrastrukturom. Napadaju da zatvore dopremanje hrane i vode za Tripoli iz Tunisa i praktično hoće od Tripolija da naprave Lenjingrad. Tako će i proći kao Švabe kod Lenjingrada jer je evidentno da narod jeste uplašen ali je po svim procenam 80% naroda uz pukovnika.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online