Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 09.08.2011.
17:21
Vestionline A

London kao Beograd devedesetih: Ljude skidaju na sred ulice

Neredi koji su tokom vikenda započeli u Londonu, a potom se proširili i na druge britanske gradove, odbneli su prvu žrtvu. Mladić (26), koji je u ponedeljak veče upucan u automobilu u predgrađu Krojdon podlegao je povredama i prva je žrtva nasilja. Na meti razbojnika nalaze se i obični građani kojima skidaju odeću i ostavljaju ih gole na sred ulice.

Mladić (26), čiji identitet nije saopšten, pronađen je ranjen u automobilu u južnom delu Londona gde je u neredima zapaljeno više zgrada. 

"Još dvoje ljudi, u kasnim 20-im godina, pronađeni su na mestu nesreće. Uhapšeni su zbog posedovanja ukradene robe i prevezeni u policijsku stanicu. Povređeni je odvežen u bolnicu", saopštila je londonska policija. 

Nasilje koje je zahvatilo London, a sinoć se proširilo na Birmingem i Liverpul, dostiglo je dramatične razmere, javljaju britanski mediji. Iako mnogi tvrde da je pravi uzrok nezaposlenist i nezadovoljstvo mladih koji žive u glavnom gradu kraljevstva, političari i policija tvrde da nasilje predvode kriminalne grupe i da ono nije pokazatalj da postoje socijalne tenzije ili bilo kakvi bezbednosni propusti.

Otkazana utakmica

 

Prijateljska utakmica Engleske i Holandije otkazana je zbog nereda u Londonu, saopštio je Fudbalski savez Engleske.
Odluka je doneta pre nego što su Holanđani krenuli na meč u britanskoj prestonici, za koji je bilo prodato oko 70.000 ulaznica.

Horde mladih četvrti dan haraju londonskim četvrtima i predgrađima upadajući u prodavnice i iznoseći iz njih šta stignu. Danas je evakuisan i zatvoren jedan šoping centar pošto je dojavljeno na protestanti kreću u pohod na njega, a prema nezvaničnim informacijama neredi se ponovo zahuktavaju u Pekamu. 

Stvar je toliko izmakla kontroli da na meti huligana nisu više samo policija i trgovački objekti, već i stanovnici grada. Na Internetu se pojavio šokantan snimak na kojem povređenog dečaka pljačka grupa nasilnika. Jedan mladić mu je pritekao u pomoć, a već u sledećem trenutku oko njega se okupila grupa koja mu je preturala po rancu. Na Tviteru su se pojavile i fotografije kako bande pljačkaša građanima otimaju čak i odeću ostavljajući ih gole na ulici.

Na meti razjarene rulje se našao i čuveni britanski kuvar Džejmi Oliver čiji je restoran u Birmingenu polupan. Džejmi je na svom Tviteru ostavio poruku u kojoj osuđuje stanje u koje je zapala zemlja i zahteva od vlasti Britanije da zaustavi haos i radi na "ponovnoj izgradnji duha zajednice".

Britanska policija je počela da objavljuje fotografije s nadzornih kamera na kojima se vide lica vođa nereda i onih koji pljačkaju prodavnice. Ovoj akciji pridružili su se i stanovnici Londona, a na sajtu catchalooter.tumblr.com (Uhvati lopova) objavljuju se slike izgrednika iz razne štampe, kao i one koje slikaju prolaznici i stanovnici delova grada u kojima su neredi. 

Organizatori izgleda da nisu računali na ovakvu solidarnost i odgovor građana kada su planirali akciju i provocirali policiju ostavljanjem poruka na društvenim mrežama u kojima poručuju da neće moći da spreči ono što će se dogoditi. "Treba nam najmanje 200 gladnih ljudi. Ko može da kaže 'ne' besplatnim stvarima", jedna je od poruka ostavljenih na Internetu.

Talas nasilja u Londonu pokrenula je vest o smrti 29-godišnjeg Marka Dagana, koji je stradao u okršaju sa policijom. Skotland jard je u ponedeljak ponudio izvinjenje zbog toga što o smrti Dagana nije obavestila njegove roditelje, već dva druga člana porodice. "Očito je da možemo naučiti neke lekcije", navedeno je u saopštenju Skotland jarda.

Dagana (29) je u četvrtak ubila policija u severnom delu Londona, a metak ga je pogodio u grudni koš, rečeno je na uvodnom saslušanju u okviru istrage o tom slučaju.

POVEZANE VESTI

Utorak 09.08.2011. 17:32
koji je ovo coravi novinar napisao ovo na zadnjoj slici je sef a ne ves masina!!
Utorak 09.08.2011. 20:59
Нама су гадови делили лекције о демократизацији и о томе да милиција не примењује силу против цивилног становништва и бла, бла, бла. Стиг'о ђаво по своје и њима али овога пута заслужено. Гадови, знам да није лепо али признајем да ми је мило.
Utorak 09.08.2011. 21:06
Народе јесте ли видели како се то редаи у Европи ! А сада на улице па да се почисти сво оно ђубре у парламенту , преседништву Србије , али Богами и у локалу , локакној скупштини , када видите реТАрДИЋА или Ивицу Чмарчића или било ког другог пробисвета, протуве , хулигана ниоје битно из које је странке , чим носи опдело од пар хиљада евра да му се скине са све кожу јер то су и моје паре , наше паре !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online