Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 09.08.2011.
10:08 >> 14:13h
Vestionline A

Pobunjenici raspustili svoju vladu

Libijski pobunjenici su raspustili izvršni odbor, nezadovoljni zbog uloge koju su neki članovi prelazne vlade imali u nedavnom hapšenju i ubistvu glavnokomandujućeg pobunjeničkih snaga, generala Abdela Fataha Junesa, i načina na koji se vodi istraga o tom slučaju.

Protest podrške generalu Junesu u Bengaziju

Portparol pobunjeničkog Prelaznog nacionalnog saveta, Abdel-Hafiz Goga, rekao je juče arapskoj televiziji Al Džazira da je od lidera pobunjenika Mahmuda Džibrila, koji je bio na čelu odbora, zatraženo da formira novi izvršni komitet ministara.

NATO počinio masakr?

 

Libijske vlasti tvrde da je u sinoćnjim vazdušnim napadima NATO snaga poginulo 85 civila u Madžeru, selu južno od Zlitena.

"Selo je napadnuto kako bi pobunjenicima bilo omogućeno da uđu s juga u Zliten", izjavio je portparol libijskog režima Musa Ibrahim. Prema njegovim rečima, u sinoćnjem bombardovanju NATO snaga poginulo je 33 dece, 32 žene i 20 muškaraca. Reč je o članovima 12 porodica.

Junes, nekadašnji saveznik libijskog lidera Moamera Gadafija i bivši ministar unutrašnjih poslova Libije, koji je prešao na stranu pobunjenika, ubijen je 28. jula pošto je povučen s fronta u Bengazi, gde je priveden kako bi pred pravosudnim odborom svedočio o pobunjeničkoj vojnoj kampanji, podsetio je Rojters.

Pobunjenici su saopštili da su ga ubili naoružani napadači.

Iako je istraga još u toku, poznato je da je nalog za hapšenje potpisao istaknuti član pobunjeničkoj Saveta Ali Esavi.

Agencija Frans pres je javila da je predsedavajući Saveta Mustafa Abdel Džalil smenio nekoliko visokih funkcionera, među kojima ministre finansija, odbrane i informisanja.

Nove sankcije EU protiv Gadafija

Evropska unija usvojila je peti paket sankcija režimu Moamera Gadafija, saopštilo je francusko ministarstvo spoljnih poslova.

"Te sankcije usmerene su na privredne subjekte povezane sa režimom u Tripoliju", rekla je novinarima zamenica portparola francuskog ministarstva Kristin Faž.

Sankcijama su obuhvaćeni kompanija Al-Šarara iz naftnog sektora, Organizacija zadužena za razvoj administrativnih centara i dva preduzeća koja su, kako je precizirala Fažova, "direktno povezana" sa Gadafijem.

Ona je dodala da su na udaru sankcija EU ukupno 42 osobe i 49 preduzeća.

"Te mere pokazuju odlučnost međunarodne zajednice da drži u izolaciji režim u Tripoliju", rekla je Kristin Faž.

POVEZANE VESTI

Utorak 09.08.2011. 10:23
.....ovi vec ispekli zeca, a josh ga nisu ni ulovili....
Utorak 09.08.2011. 12:24
Pozdrav Prijateljima! Evo i mene posle "kratkog predaha". Moze li ukratko da mi neko opise sadasnju situaciju u Libiji? Nisam bio blizu neta. Unapred hvala i puno pozdrava! Budite mi Svi zivi i zdravi!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online