Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.08.2011.
23:15
Vestionline A

Nalazište dijamanata kao logor za mučenje

Na bogatom nalazištu dijamanata Marange u Zimbabveu nalazi se logor za mučenje kojim upravljaju snage bezbednosti te afričke zemlje, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Navodi britanske medijske kuće, koja je do tog saznanja došla na osnovu izjava nedavnih žrtava prebijanja i seksualnih napada, izneti su u trenutku kada Evropska unija pokušava da obezbedi dozvolu za izvoz dijamanata iz dva rudnika u Zimbabveu.

Dijamanti važniji od ljudskih života

Zabranu na izvoz dijamanata uvela je 2009. godine međunarodna organizacija Kimberli proces, posle navoda da su državne snage bezbednosti činile masovna ubistva i zlostavljanja na nalazištu dijamanata Marange.

Cilj zabrane bio je da drži takozvane "krvave dijamante" izvan međunarodnog tržišta.

U dokumentu, u koji je Bi-Bi-Si imao uvid, navodi se da je EU sigurna da dva

Sve je laž, mučenje se nastavlja

 

Jedna od žrtava kazala je, međutim, da se od 2008. do 2010. ništa nije promenilo i da su policija i vojska ti koji upravljaju logorima za mučenje.

 

Policija i vojska u Marangeu regrutuju civile da za njih ilegalno kopaju u potrazi za dijamantima, a odvode ih u logore ukoliko traže preveliki udeo u zaradi ili ako su uhvaćeni da uzimaju dijamante za sebe, navodi Bi-Bi-Si.

nalazišta dijamanata sada ispunjavaju međunarodne standarde i smatra da treba odmah odobriti izvoz dijamanata iz tih oblasti.

Logor lokalno poznat kao "Dijamantska baza" u Marangeu, za koji se kaže da je jedno od najznačajnijih nalazišta dijamanata na svetu, nalazi se na oko kilometar od glavnog rudnika Mbada, za koji EU želi da dobije odobrenje za izvoz.

"To je mesto torture gde rudari ponekad nisu u stanju da hodaju zbog posledica batina", izjavila je jedna žrtva koja je iz logora oslobođena u februaru.

Drugi čovek, koji još ne može da koristi jednu ruku i jedva hoda, rekao je da su dobijali po 40 udaraca bičem ujutru, popodne i uveče, dok drugi svedoci tvrde da su često puštali pse na zatvorenike.

Muškarci su u logoru držani po nekoliko dana, pre nego što dođu novi zatvorenici, dok su žene puštane brže, često pošto budu silovane, tvrde svedoci.

Prema njihovim rečima, logori postoje najmanje tri godine.

Predstavnik Kimberli procesa posetio je oblasti u avgustu 2010. godine i zaključio da je situacija i dalje problematična, ali da je ostvaren značajan napredak, tražeći od policije da obezbedi oblast dijamanata.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online