Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 04.08.2011.
22:06
Fonet A

I američki Indijanci prihvatili gej brakove

Indijansko pleme Sakvamiš, čiji se rezervat nalazi blizu Sijetla, u državi Vašington, priznalo je gej brakove, i time postalo drugo pleme u Americi, koje je to učinilo, preneo je danas AP.

Htela da bude prihvaćena i voljena iako je lezbijka: Pripadnica Sakvamiš plemena

Plemensko veće glasalo je o proširenju prava sklapanja braka u rezervatu i na pripadnike istog pola, što je podržalo više od 100 članova plemena. Novi zakon dozvoljava plemenskom sudu da izda dozvolu parovima za sklapanje braka, bez obzira na pol, ukoliko imaju 18 godina i bar jedan od njih je član plemena.

Od drugih pravosudnih organa zavisi da li će zajednica, odobrena na osnovu propisa Sakvamiš plemena, biti priznata u ostalim delovima države Vašington, u kojoj gej brakovi još nisu priznati pred zakonom, objasnio je advokat plemena Majkl Hensen.

Država Vašington omogućava da homoseksualni brakovi parova iz te savezne države SAD budu priznati od nadležnih organa drugih nacija. Odobren je i takozvani propis “sve osim braka”, kojim su gej parovima data mnoga prava.

Do promene u zakonu plemena Sakvamiš došlo je posle četvorogodišnje kampanje njihovog člana, 28-godišnje Heder Parser.

Navaho Indijanci odlučno protiv zakona plemena kada su gej brakovi u pitanju

"Želela sam da budem prihvaćena u svom plemenu. Očekivala sam da će borba biti teška i ružna, ali iznenadila sam se. Valjda sam očekivala najgore od ljudi, od svojih ljudi", izjavila je Parser, koja je sa 16 godina odlučila da pokrene kampanju za priznavanje gej brakova.

Sakvamiš pleme ima oko 1.000 članova i njegovi pripadnici žive na sat vremena od Sijetla, grada koji je i dobio ime po njihovom članu, poglavici Sijetl, vođi konfederacije plemena u prvoj polovini 19. veka.

Indijansko pleme Kokvili na severnoj obali Oregona takođe je priznalo brak između pripadnika istog pola 2008. godine, međutim većina plemena je to odbilo uključujući i najveće Navaho Indijance.

Gej brakovi su legalni u američkim saveznim državama Njujork, Konektikat, Ajova, Masačusets, Nju Hempšir i Vermont. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.08.2011. 22:09
"Kada je beli čovek došao na ovu zemlju, Indijanci su upravljali njom, nije bilo poreza, nije bilo dugova, bilo je bufala u izobilju, bilo je dabrova u izobilju, voda je bila čista. Žene su radile sav posao, vračevi su lečili besplatno. Indijanci su čitav dan provodili u lovu i ribolovu, a čitave noći su vodili ljubav... Samo beli čovek je bio toliko glup da pomisli da može da unapredi takav sistem!" Indijanski lament
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online