Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 04.08.2011.
12:21
Vestionline A

Obama slavi 50. rođendan

Američki predsednik Barak Obama proslaviće danas u Vašingtonu svoj 50 rođendan. Dan pre nego što će navršiti pola veka života, predsednik SAD posetio je Čikago, grad u kome je odrastao, u sklopu priprema za kamapnju za drugi mandat na mestu šefa države.

U lokalnom Aragon centru okupilo se 2.400 ljudi koji su za ulaz platili čak i do 35.800 dolara u svrhu prikupljanja sredstava za narednu predsedničku kampanju. Obama je pozdravljen rođendanskom pesmom koju su otpevali Dženifer Hadson, Herbi henkok i grupa OK Go.


“Lepo je biti među prijateljima. Ne mogu ni da zamislim bolji rođendanski poklon od tog da sam danas ovde sa vama. Volim vas“, poručio je Obama.


Popularnost prvog predsednika SAD afro-američkog porekla, znatno je opala usled globalne svetske ekonomske krize, a padu rejtinga dodatno je doprinela užarena rasprava demokrata i republikanaca o povećanju limita zaduživanja. Bankrot je istina izbegnut u poslednji čas, ali glavobolju najjačoj svetskoj sili i dalje zadaje visoka nezaposlenost od čak 9,2 odsto.

Obamu dočekali i protesti

 

Ipak nije ceo boravak u Čikagu prošao tako glatko za američkog predsednika. Uoči ceremonije u Aragon centru, ispred tog zdanja se okupilo nekoliko desetina aktivista latino-američkog porekla. Oni su nosili transparente i uzvikivali: “Da moguće je – ne deportaciji!“ i “Hej, hej Obama, ne deportuj moju mamu“.


Policija je ipak uspela da zadrži demonstrante dovoljno daleko od aragon centra kako ne bi ometali samu ceremoniju.

Povratak Baraka Obame u njegovu bazu – Čikago, samo je početak predsedničke kampanje, koja će uključiti i veliku turneju Srednjim zapadom SAD, u cilju promovisanja ekonomske politike američkog predsednika.


“Uradili smo šta smo morali da bi postigli ekonomski rast i on se dešava“, rekao je Obama okupljenima u Čikagu. “Kada sam govorio ’promene u koje možete verovati’, nisam govorio ’promene koje će doći sutra ili naredne nedelje’. Potrebno nam je više vremena“, dodao je on.


Obama je održao i video konferenciju sa pristalicama u više saveznih država, a posle koncerta u Aragonu, prisustvovao je večeri sa 100 VIP zvanica koje su donirale i do 35.800 dolara, a ta sredstva biće namenjena Obaminoj predsedničkoj kampanji i Demokratskom nacionalnom komitetu.


“Bez obzira koliko napornu nedelju imam u Vašingtonu, znam da imam vašu podršku. Kada putujem u Čikago, a i širom zemlje, znam da nas ništa ne može zaustaviti, ali čekaće nas puno izazova na svakom koraku“, poručio je Obama.


Tada je neko iz publike dobacio: “Ali mi to možemo!“

“Naravno da možemo“, potvrdio je Obama.

Čestitka Medvedeva


Ruski predsednik Dmitrij Medvedev čestitao je Obami 50. rođendan, a u telefonskom razgovoru dvojice lidera razmotren je i ulazak Rusije u Svetsku trgovinsku organizaciju.

Prijatelji i kolege: Dmitrij Medvedev i Barak Obama

Američki predsednik je naglasio da Rusija treba da radi sa drugim članicama STO na zatvaranju poslednjh otvorenih pitanja kako bi se pregovori uspešno okončali do kraja godine.

On je ocenio je da je od njegovog poslednjeg razgovora sa Medvedevom učinjen značajan napredak.

Obama je ranije rekao da bi Rusija mogla da dovrši pristupanje STO do kraja godine.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.08.2011. 13:23
Ја стварно не разумем редакцију да објављује такве глупости.Шта се кога у Србији тиче што тај Обама слави рођендан.
Četvrtak 04.08.2011. 14:20
Baracku Husseinu Obami, srećan 50. rodjendan i rešavanje američke krize, želi veselo društvo sa vesti-online uz pesmu: "More ću se kačim o debelo drvo"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online