Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.07.2011.
14:39
Beta A

Kačinjski poginuo i zbog Poljaka i zbog Rusa

Poljska je posle 14 meseci istrage objavila izveštaj o avionskoj nesreći u Smolensku u Rusiji 10. aprila 2010. u kojoj su, pored predsednika Poljske Leha Kačinjskog i njegove supruge Marije, poginuli svi preostali putnici - 94 člana visoke državne i vojne delegacije i posada aviona TU154, a u kojem se govori o propustima i poljskih i ruskih učesnika tragedije.

Olupina aviona u kojem su poginuli Leh Kačinjski i još 93 Poljaka
 

Nije bilo atentata

U izveštaju na 328 strana, koji je već na internetu u poljskoj, ruskoj i engleskoj jezičkoj verziji, isključena je teza kojoj se priklanja brat blizanac poginulog predsednika, lider opozicionih konzervativaca Jaroslav Kačinjski, da je na predsednika Poljske izvršen atentat.

Pročitajte još:

1. Poginuo poljski lider Leh Kačinjski

2. Pogibija Kačinjskog: 12 uzroka pada aviona

3. Rusi ubili Kačinjskog iz osvete?

4. Rusija: Poljaci sami ubili Kačinjskog!

"Komisija je isključila prisustvo eksplozivnih materija i otrova na palubi aviona. Svi uređaji u avionu do samog pada funkcionisali su ispravno", kazao je na konferenciji za novinare član komisije pukovnik Robert Benedikt.


Neposredni uzrok - brzo spuštanje na malu visinu

Izveštaj kao neposredni uzrok nesreće označava to što je predsednički "tupoljev" sišao suviše brzo na suviše malu visinu u gustoj magli, u uslovima kada nije bilo moguće da vidi tlo, a sa kašnjenjem je preduzeta procedura odlaska na drugi krug iznad aerodroma i pokušaj da se sleti ili ode na rezervni aerodrom. 

Po oceni stručnjaka koji su obavili i dva eksperimenetalna leta drugim avionom istog tipa iz flote za prevoz poljskih državnika, na tako slabo opremljenom aerodromu kao što je vojni aerodrom u Smolensku na kojem 30 odsto lampi nije funkcionisalo, u toj konfiguraciji terena i sa drvećem koje može da ometa signal radara nije bilo moguće da se iskoristi autopilot, koji je u trenutku nesreće bio uključen.

Posada neobaveštena, bez treninga, bez odmora

Posada aviona nije bila upoznata s činjenicom da kada nema sistema ISL za automatsko navođenje ne mogu da slete na autopilotu.

 

Članovi komisije na čelu sa ministrom Milerom upozorili su na mnoštvo manjkavosti i kršenja propisa u obuci i treningu pilota specijalnog vojnog puka koji prevozi poljske zvaničnike.

 

Posada se nije sastala, kako nalažu propisi, dan uoči leta, a navigator nije imao propisani minimlani odmor i ceo let pripreman je u žurbi.

"Jadno" opremljen aerodrom u Smolensku

Benedikt je govorio i o fatalnim greškama ruske strane - osvetljenje vojnog aerodroma u Smolensku nije bilo kompletno i nije funkcionisalo kako treba, a ruski kontrolori leta davali su poljskim pilotima pogrešne podatke o visini i trasi.


Kapetan predsedničkog aviona Arkadijuš Protašuk nije imao iskustva u sletanju na tako "jadno" opremljene aerodrome.


Vojni aerodrom u Smolensku je Rusija ionako htela da zatvori, ali je oklevala jer su ga koristile poljske delegacije koje posećuju obližnju Katinsku šumu i groblje poljskih oficira koji su po naređenju vrhuške Kremlja streljani na početku Drugog svetskog rata.

 

Pretpostavljene poslednje sekunde predsedničkog aviona u animaciji urađenoj posle pregledanja crne kutije
 


Opovrgavanje ruskog izveštaja

Komisija nije našla dokaze za jedan od uzroka nesreće o kome govori zvanični ruski izveštaj - da je komandant vojnog vazduhoplovstva general Andžej Blašik koji je u trenutku nesreće bio u kabini pilota, ili predsednik Kačinjski vršio pritisak na pilote da slete pod nemogućim uslovima.


Leh Kačinjski i visoka državna i vojna delegacija išli su na važnu komemoraciju poljskim oficirima streljanim u proleće 1940. godine u Katinskoj šumi.


"Jedini cilj bio je da utvrdimo uzroke i okolnosti nesreće i da izradimo predloge mera kako se ubuduće ne bi ponavljale. Izveštaj ne govori o krivici za nesreću. To nismo razmatrali", kazao je predsednik Komisije za istragu avionskih nesreća Državne avijacije ministar unutrašnjih poslova Ježi Miler, na konferenciji za novinare na kojoj se predstavlja izveštaj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online