Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 28.07.2011.
01:33
Jutarnji.hr A

Nemačka oduzima decu pro-nacističkim roditeljima

Roditelji decu šalju u letne kampove gde kroz igru i predavanja uče o nacizmu kao pokretu koji je 1930. spasio Nemačku.

Novi naraštaj "Hitlerjungenda"

Deca nemačkih roditelja koji se deklarišu kao neo-nacisti uskoro bi mogla da budu izdvojena od porodice i predata socijalnim službama, javlja Dejli Mejl.
 

Nemačke su se vlasti odlučile na taj korak kako bi se iskorenilo sve češće veličanje Adolfa Hitlera i Trećeg Rajha. Veliku zabrinutost izazvao je sve veći broj letnih kampova i posebnih škola u kojima se deci nacistički pokret predstavlja kao nacionalno dobro.

Nedavna racija u jednom od kampova otkrila je dečje slagalice koje pokazuju nemačke granice pre Drugog svetskog rata, kao i bojanke kojima su se deca podsticala da se zbliže s Hitlerom. Osim toga otkrivene su torte sa simbolima SS-a i ukrasi u obliku svastika.


- Kada ideološki uticaj dosegne takva nivo da je opasno po detetovu dobrobit, država i javne institucije moraju da pronađu rešenje situacije - pojasnio je Ginter Hofman, stručnjak za prava dece.

Deca su u kampovima učena da je 'demokratija za slabiće' i da 'samo nacionalno zajedništvo predvođeno novim Firerom može da spasi zemlju'. Dodaje se i kako 'naslednika Hitlera tek treba otkriti'. Imaju i predavanja u kojima ih uče da je nacistički pokret 1930. godine 'spasio' Nemačku nakon poraza u Prvom svetskom ratu. Sve je više neo-nacističkih kampova, pod imenom 'Narod i domovina', izniknulo poslednjih godina širom Nemačke kako bi se edukovala deca pro-nacističkih roditelja.

Najdrastičnija situacija je u mestu Jamalu, oko 160 kilometara od Berlina, gde se 99 posto stanovnika deklariše kao nacisti i ponosni su na to. Vlasti veruju kako nekoliko hilajda porodica odgaja svoju decu u pro-nacističkom okruženju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.07.2011. 05:42
Slika je definitivno neodgovarajuca, medjutim ja bih prokomentarisao vest. Sirenje neonacizma u Nemackoj je potpuno ocekivana pojava, narocito u nekadasnjoj Istocnoj Nemackoj, covek bi rekao da je to rekcija na sve veci prodor ne-belih naroda u Evropu, kao i na ekonomsku situaciju. Sa druge strane, Hitler je za svoj narod bio dobar, sve dok ga nije pobedilo preko 100-tinu udruzenih zemalja (ucesce), cak i uz sve mane vidi se neverovatna efikasnost nacistickog drustvenog sistema. Nasuprot danasnjim svekolikim problemima u Evropi, taj sistem se cini za mnoge kao pogodno resenje. Ne bih to istakao kao svoje misljenje ali potpuno razumem ljude koji ga propagiraju.
Četvrtak 28.07.2011. 09:27
Cujete li vi ovo ljudi "sve vise i vise takvih kampova ima " zanimljivo . Mislim da uz narascajucu islamizaciju Evrope in narascajucu neo-nacizmom , zna da bude i kako gusto u ovoj Evropi
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online