Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.07.2011.
07:10
Beta A

"Palestinci spremni za svoju državu"

Palestinci su spremni da u bliskoj budućnosti preuzmu odgovornost za upravljanje državom, izjavio je koordinator UN za Bliski istok Robert Seri, dok je ambasador Izraela Ron Prosor rekao da su o tome još treba pregovarati.

Robert Seri

Generalna skupština UN će u septembru razmotriti pitanje prijema Palestine u UN.

"Palestinci traže da postanu članica UN", rekao je Seri u raspravi u UN o izraelsko-palestinskom sukobu i dodao da su oni spremni da "preuzmu odgovornost za državu u bliskoj budućnosti".

"Međutim, strahujem da rešenje sa dve države (Izrael i Palestina) ne može biti garantovano", dodao je Seri.

Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je u subotu da su Palestinci primorani da zatraže prijem palestinske države u UN, zbog odbijanja Izraela da okonča kolonizaciju palewstinskih krajva i da pregovara na bazi granica pre okupacije iz 1967. godine.

"Idemo u UN jer smo primorani na to, ali to nije jednostrana akcija", rekao je Abas u Istanbulu na sastanku palestinskih diplomatskih predstavnika. "Ono što je jednostrano, to je izraelska kolonizacija", dodao je palestinski predsednik.

Ambasador Izreala u UN, Ron Prosor je rekao da se Izrael protivi tom palestinskom koraku: "Jednostrane akcije neće doneti mir u regionu. Kao lažni idol, palestinska inicijativa u UN može nekome da izgleda privlačno. U stvari, ona skreće pažnju s puta prema miru", dodao je ambasador.

Izraelski ambasador je naveo primer Južnog Sudana koji je postigao nezavisnost 9. jula: "Sve strane u Sudanu nisu tražile brza rešenja. One su sele za pregovarački sto i pregovarale dok nisu postigle zajednički sporazum", dodao je on.

Ambasador je rekao da je "za trajni mir, izraelsko priznavanje buduće palestinske države treba da bude itovremeno sa palestinskim priznajem Izraela", dodao je Prosor.

Stalni palestinski posmatrač u UN Rijad Mansur ocenio je da je došao trenutak "za nezavisnu Palestinu". "Rešenje je nezavisnost palestinske države s glavnim gradom istočnim Jerusalimom, u životu pored Izraela, u miru i sigurnosti, na bazi granica iz 1967. godine", rekao je on.

Predstavnica SAD u UN Rozmari Di Karlo izjavila je da je stav SAD jasan: "Jedini način da se reši pitanje rajnog statusa, granica i teritorija, jesu pregovori svih strana, a ne međunarodna institucija kao što su UN".

Volja Palestinaca da njihova buduća država bude najesen priznata u UN, može naići na odbijanje SAD koje imaju pravo na veto u Savetu bezbednosti te i na preporuku Saveta bezbednosti za to koja prethodi sastanku Generalne skupštine.

Očekuje se da će u Savetu bezbednosti Nemačka biti protiv, dok bi Francuska i Velika Britanija mogle da priznaju Palestinu, smatraju analitičari.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online