Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 25.07.2011.
18:46 >> 21:48h
Srna, Beta A

Norveški kasapin imao pomagače?

Sud u Oslu odredio je osmomesečni pritvor za Norvežanina Andersa Brejvika, koji je u petak ubio najmanje 76 ljudi, i koji je priznao da je u celom poduhvatu sarađivao sa "još dve ćelije", rekao je sudija Kim Heger.

Uveren u ispravnost svog ludila: Anders Bering Brejvik

On je dodao da će Brejvik vreme u pritvoru provesti u samici, a biće mu zabranjene novine, posete, osim advokata, kao i dobijanje poklona i pisama.

"Optuženi je danas rekao neke stvari za koje će biti potrebna dodatna istraga, odnosno da je sarađivao sa još dve ćelije", rekao je Heger na konferenciji za novinare, podsećajući da je Brejvik ranije rekao da je radio sam.

Brejvik je pred sudom rekao da je Laburistička partija izdala zemlju i optužio je stranku za "masovan uvoz muslimana", naveo je Heger.

Policija smanjila broj poginulih

 

Norveška policija saopštila je da je u napadima u petak poginulo 76, a ne 93 ljudi kako je prethodno rečeno. Policija navodi da je pogrešan broj rezultat haosa koji je vladao odmah posle napada.

 

Zvaničnik policije Ojštejn Meland rekao je da je prema novom bilansu na ostrvu Utoja poginulo 68 ljudi, a da je njih osmoro izgubilo život u eksploziji bombe u centru Osla.

 

Prema njegovim rečima, novi bilans žrtava na ostrvu Utoja napravljen je nakon što su tela svih poginulih odneta sa tog ostrva. "Taj broj može da se poveća", rekao je Meland i dodao da još uvek traje potraga za poginulima.

Norveški fanatik pojasnio je na sudu da je suština napada na podmladak Laburističke partije bila da se onemogući dalje regrutovanje u ovu stranku i da se time prenese jasna poruka narodu.

Brejvik je takođe rekao da je on želeo da "spasi zapadnu Evropu od muslimanske dominacije".

Sudija je rekao da je Brejvik priznao da je izveo bombaški napad kao i da je pucao na omladinu na ostrvu Utoja, ali ne priznaje krivičnu odgovornost, odnosno krivicu

Proveravaju se veze sa nemačkim neonacistima

Nemačka državna bezbednost, posle napada u Norveškoj, ispituje eventualne veze Brejvika sa pripadnicima nemačkih neonacističkih organizacija.

Prema navodima nemačkih vlasti koje prenose mediji, poznato je da skandinavski ekstremni desničari imaju veze posebno sa istomišljenicima u gradu Hamburgu na severu zemlje.

U rasističkom manifestu atentatora koji i dalje analizira norveška policija i u koji je uvid imao i nemački magazin “Špiegel“, više puta se pominje i ime nemačkih političara, između ostalih i kancelarke Angele Merkel i jednog od vođa socijaldemokrata Franka-Valtera Štajnmajera.

Sećanje na žrtve na ostrvu Utoja

Portparol Saveznog ministarstva inostranih poslova je pak izjavio da "prema dosadašnjim saznanjima, napadač i napad nisu ni u kakvoj vezi sa Nemačkom".

Zbog tragedije u Norveškoj neće biti povećavanje predostrožnosti u Nemačkoj jer su, kako je rekao predstavnik ministarstva, mere bezbednosti kada je reč o "terorističkim aktivnostima ekstremnih desničara ionako na veoma visokom nivou" i stalno se preispituju.

Nemački mediji prenose da je norveški napadač možda bio u kontaktu i sa britanskim neonacistima. Navodi se da su predstavnici britanske policije već otputovali u Norvešku da preispitaju ove moguće veze.

Otac napadača: Trebalo je da se ubije

 

Otac Andersa Brejvika izjavio je da je njegov sin trebalo da se ubije, a ne da ubija druge ljude.

 

"Mislim da je ono što je trebalo da učini da se ubije, a ne da ubije tako mnogo ljudi", rekao je Jens Brejvik u intervjuu norveškoj televiziji TV2.

 

Na komentar novinara da je njegova izjava o samoubistvu sina "prejaka", Jens Brejvik je odgovorio: "Da, jeste. Ali kada pogledam šta se desilo, očajan sam. Još uvek ne razumem kako je do toga moglo da dođe. Normalna osoba ne može tako nešto da učini", rekao je otac norveškog ubice.

 

"Sramota me je i žao mi je zbog svega što se desilo. Voleo bih da mogu da učinim nešto (za rođake žrtava), ali ja sam ovde, bespomoćan", dodao je Jens Brejvik koji živi u jednom selu u južnoj Francuskoj.

 

Na pitanje da li misli da li je njegov sin mentalno poremećen, Jens Brejvik je rekao: "Mora da jeste. Nema drugog načina da se objasni ono što je učinio".

 

O porodici pisao u manifestu

 

U manifestu na 1.500 strana koji je na dan napada postavio na internetu, Anders Bering Brejvik, posebno se osvrnuo na porodične odnose.

 

Naveo je da su se njegovi roditelji razveli kada je imao godinu dana i da je odrastao sa majkom.

 

"Imao sam dobar odnos sa njim (ocem) i njegovom novom ženom u to vreme, sve do 15. godine", napisao je Anders Brejvik i dodao da nakon toga nije više pričao sa ocem, "jer se on izolovao".

 

"On iz tog braka ima četvoro dece i sa svih četvoro je prekinuo kontakt, tako da je prilično jasno ko je kriv. Nisam ljut na njega, ali neki od mojih polubraća i sestara jesu", naveo je on.

 

Anders Brejvik dodaje da je pokušao da kontaktira oca pre pet godina, ali mu je otac odgovorio da nije "mentalno spreman" za ponovni susret.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 25.07.2011. 19:32
Nije osmomesecni nego osmonedeljni pritvor, od kojih 4 u samici, sa mogucnoscu produzenja u skladu sa istragom.
Ponedeljak 25.07.2011. 20:32
Он се понаша самоувјерено као да је кренуо на излет, очито да ужива оно што је урадио. То му је био циљ да на крвави начин промовише свој манифест и сигурно му је свеједно како ће он завршити. Све је радио свјесно. Да ли је био сам или не то је сада питање за истрагу...Какав ужасан лик!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online