Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.10.2009.
09:35
Tanjug A

Rusi najviše uzimaju heroin

Rusija se našla na neslavnom prvom mestu u svetu po potrošnji heroina, ukazuje se u izveštaju Ujedinjenih nacija, u kojem se precizira da se u tu zemlju slije 21 odsto ukupne svetske proizvodnje tog narkotika i pet odsto opijuma.

Izveštaj pod nazivom "Narkomanija, kriminal i pobunjenički pokreti: Opasnost tranzita opijuma iz Avganistana", objavljen u Beču, pripremili su eksperti UN za narkotike i sprečavanje kriminala na osnovu svojih istraživanja i podataka dobijenih od službi zaduženih za borbu protiv narkomanije.

Godišnja svetska potrošnja doseže 3.700 tona opijumskih narkotika (uključujući heroin), a u svetu je registrovano 15,4 miliona korisnika opijata, s tim što velika većina (11,3 mliona) koristi heroin.

Rusija ima 1,5 miliona heroinskih zavisnika. Smatra se da se godišnje u svetu upotrebi 340 tona čistog heroina, što je ekvivalentno količini od 2.600 tona sirovog opijuma. Petina ove količine završi Rusiji, ukazuje se u izveštaju UN.

"Prema približnim procenama, 75-80 tona avganistanskog heroina koji dospeva na rusko tržište stiže iz Avganistana preko zemalja centralne Azije. Centralnoazijski putevi herioina presecaju granicu Avganistana sa Uzbekistanom, Turkmenijom i posebno Tadžikistanom.

Najveći deo ovog heroina (bezmalo dve trećine ili 50 tona) prenosi se preko Kazahstana u Rusiju autoputevima", navodi se u izveštaju agencija ''RIA Novosti''.

Sudeći po ovim podacima, Rusija je, posle Evropske unije, drugo po veličini tržište opijumskih narkotika, uključujući i heroin, a na prvom mestu je među pojedinačnim zemljama.

"Broj nakomana u Ruskoj Federaciji je porastao deset puta u poslednjoj deceniji, pri čemu se upotrebljena količina avganistanskog heroina kreće od 75 do 80 tona godišnje. Od narkotika u Rusiji umire više ljudi (prema proceni vlade, između 30.000 i 40.000 godišnje) nego što je poginulo sovjetskih vojnika u vreme sedmogodišnje vojne kampanje u Avganistanu", naglašavaju eksperti UN.

"Tražnja avganistanskog heroina u Rusiji je porasla poražavajućom brzinom, a ta zemlja više nije tranzitna zona, već krajnje odredište. U suštini, tokovi heroina iz Rusije u Evropu su vrlo ograničeni", naglašsava se u dokumentu.

U takvim uslovima, zaključuju eksperti UN, napori ruskih vlasti u borbi sa narkoticima su i dalje neefikasni. Ruska Federacija, kao najveće nacionalno tržište heroina troši više od 20 odsto heroina iz Avganistana, a uz to preseca veoma skromnih četiri odsto ukupnih količina koje stižu na njenu teritoriju.

Najveće uspehe u borbi protiv narkotika iz Avganistana ostvarili su pravosudni organi Irana, koji preseku 20 odsto isporuka, Kina - sa 18 procenata i Pakistan sa 17 odsto. Avganistanske specijalne službe spreče prodaju tek dva odsto ilegalno proizvedenih narkotika.

Evropa je najveći potrošač avganistanskih opijata, sa udelom od 19 procenata (u vrednosti od oko 20 milijardi dolara), a slede Rusija i Iran sa po 15 procenata (13 milijardi), Kina sa 12 procenata, Indija sa sedam, Paksitan, Afrika, severna i južna Amerika sa po šest odsto.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online