Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Četvrtak 21.07.2011.
14:36
Beta A

Srbi, sad još Kosmet, pa EU

Nemački mediji povodom hapšenja Gorana Hadžića postavljaju pitanje kako je bilo moguće da on, kao i Ratko Mladić i Radovan Karadžić, godinama nesmetano živi u Srbiji, i istovremeno podsećaju da Kosovo i dalje ostaje krupna prepreka na putu Srbije u Evropsku uniju (EU).

Da li će se srpska zastava ikad vijoriti uz evropsku?
 

Dnevnik "Velt" (Die Welt) u komentaru pod nazivom "U državi Srbiji je i dalje nešto trulo" navodi da je od ključnog značaja za hapšenje Hadžića i Mladića bila želja Srbije za ulazak u EU, a ne promena stava.

"No nužno je biti svestan toga da se šanse za priključenje EU, koja je u krizi okrenuta pre svega samoj sebi, smanjuju. Voz odlazi, Hrvatska je još uspela da preskoči prepreke za ulazak u EU. Ali onaj ko ne želi da zaista sve da za članstvo, neće uspeti. I kod kuće će izgubiti izbore", predviđa "Velt".

List preporučuje predsedniku Borisu Tadiću da za dalje poteze iskoristi sadašnji trenutak i podseća da se do kraja godine u Briselu očekuje odluka o statusu kandidata za Srbiju.

"Opravdano je pitanje zašto je hapšenje ubrzano tek pod vremenskim pritiskom. Nešto je odavno trulo u državi Srbiji. I još uvek je trulo. Jer, ako Beograd veruje da je saradnjom sa Hagom rešio sve probleme, vara se. Prava proba za ulazak u Evropu tek predstoji - Kosovo", navodi "Velt".

Dodaje se da Beograd "mora da pokaže političku zrelost i prizna suseda na jugu" te da "mora da prestane da instrumentalizuje sopstvene ljude na Kosovu, i igra igrice sa međunarodnom zajednicom".

"Berliner cajtung" (Berliner Zeitung) navodi da "Srbija godinama nije želela da uhapsi optužene za ratne zločine, iako je pri tome nezasluženo udoban put izručiti ih jednoj udaljenoj sudskoj instanci i sam se pri tome osećati rasterećeno".

"Najvažnije pitanje ostaje nerazjašnjeno - kako će se Srbija ophoditi prema Kosovu. Samo odgovor na ovo pitanje pokazaće da li Beograd zaista prihvata realnosti novog Balkana. I dalje Srbija tvrdi da nikada neće priznatio Kosovo. Ali ova pozicija ne može da bude dugoročna", ocenjuje "Berliner cajtung".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.07.2011. 14:53
Priznavanje Kosova Ukidanje Republike Srpske Autonomija za turke u Raskoj oblasti Autonomija za Vojvodinu Hapsenje svih koji su nosili uniformu VRS i VRSK Placanje ratne odstete ustasama baljima i siptarima Prihvatanje i integracija u nase drustvo svih cigana iz bivse drzave koji su zbrisali u zapadnu evropu. Dati pederima sva moguca prava, ukljucujuci legalizaciju gay brakova, pravo na usvajanje dece i pravo da se javno jebu na ulicama kao u americi. Uvesti u sve drzavne skole predmet o srpskom genocidu na prostoru bivse jugoslavije, tako da ce nasa deca morati da uce kako su njihovi ocevi i dedovi ratni zlocinci i krvolocne ubice. To je samo za pocetak....
Četvrtak 21.07.2011. 14:54
A kad budemo i Kosovo priznali reci ce, ne mozete u Evropu, nemate dovoljno osoba sa plavim ocima...
Četvrtak 21.07.2011. 15:12
Ajde na trenutak da pogledamo čitavu situaciju realno. Šta mislite ima li šta trulo kod nas?? Da li smo dobro društvo? Imamo li bilo kakvih još uspeha osim sportskih i mladih talenata koji već gledaju preko granice. Tako me baš briga da li ćemo biti u toj uniji...uredimo svoju lepu zemlju po našim merilima. Ne želim da jedem paradajz iste veličine, a bez ukusa! Volim domaću kajsijevaču koju pravi moj zet! Ne želim da se odreknem Kosova! Ali ne želim ni da tavorim čitav život, a da gledam poltičku elitu kako lelemudi i krade dok narod grca. U pravu su švabe, trulo je!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online