Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.07.2011.
16:52 >> 17:15h
Beta A

I Kepiro nezadovoljan presudom

Odbrana Šandora Kepira, oslobođenog u Mađarskoj od optužbi za ratne zločine tokom Drugog svetskog rata u Novom Sadu, najavila je da će se žaliti na tu presudu jer njome njihov klijent nije dovoljno razrešen optuzbi.

Šandor Kepiro u sudnici
 

Kepiro (97), bivši kapetan mađarske okupatorske žandarmerije optužen za smrt 36 osoba, uglavnom Srba i Jevreja, za vreme Novosadske racije 1942, oslobođen je u ponedeljak pred sudom u Budimpešti zbog nedostatka dokaza.

Advokat odbrane Zolt Zetenji rekao je za AP da je podneo žalbu kojom se traži da umesto toga oslobađajuća presuda za Kepira bude zasnovana na činjenici da on nije počinio nikakav zločin tokom racija 1942, u kojima je ubijeno najmanje 1.200 civila.

Kepiro je bio optužen da je lično odgovoran za smrt 35 civila, čije je pogubljenje naredio.

I mađarsko tužilaštvo je juče najavilo da će se žaliti na presudu kojom je Kepiro oslobođen odgovornosti za zločine tokom Drugog svetskog rata u Novom Sadu, ocenjujući da je odluka suda "neosnovana" i "problematična".

Tročlano sudsko veće saopštilo je prethodno da najmanje dva ključna dokaza protiv Kepira smatra neprihvatljivim. U obrazloženju je navedeno da je osuda Kepira i drugih mađarskih oficira koji su učestvovali u Novosadskoj raciji, doneta u januaru 1944, neprihvatljiva jer je poništena.

Sud je takođe odbacio svedočenje mađarskog poručnika Janoša Nađa, osuđenog 1948. godine za delovanje u Novom Sadu, ocenivši da je svedočenje uzeto iz sudskih spisa verovatno dato pod prinudom.

Sud je istakao i Kepirove uspešne pokušaje da spase jednu novosadsku porodicu koja bi verovatno bila streljana da nije bilo njegove intervencije.

Vlasti Srbije, Centar Simon Vizental, jevrejska udruženja i udruženja za očuvanje sećanja na holokaust protestovali su zbog oslobađajuće presude Kepiru.

Zurof: Nadamo se da će odluka biti promenjena

Direktor jerusalimskog centra "Simon Vizental" Efraim Zurof (Zuroff) izrazio je danas nadu da će oslobađajuća presuda suda u Budimpešti za Šandora Kepira,
optuženog za učešće u zločinima u Novom Sadu tokom Drugog svetskog rata, u žalbenom postupku biti promenjena.

Zurof je na konferenciji za novinare u jevrejskoj opštini u Novom Sadu rekao da potvrda mađarskog tužilaštva da je uložilo žalbu na presudu uliva nadu da će prvostepena odluka suda biti preinačena.

"Očekivao sam da će Kepiro biti proglašen krivim i u prvostepenom postupku. Jedino sam se pitao kolika će biti zatvorska kazna. To je bilo jako važno, bez obzira da li će biti pet ili tri godine", rekao je Zurof i dodao da je zato odlukom suda šokiran i zabrinut.

Zurof je kazao da "niko danas ne može da bude sretan zbog užasne odluke suda u Budimpešti", jer je ona protivna svim dokazima koji postoje o Novosadskoj raciji iz januara 1942. godine.

"Kepiro tokom suđenja nije demantovao ko je i koju je funkciju imao tokom Novosadske racije, zbog čega je već ranije odgovarao pred mađarskim sudom i sa grupom od 15 oficira oduđen i kažnjen", rekao je Zurof.

Dodao je da o njegovoj krivici govori i svedočenje mađarskog poručnika Janoša Nađa, koji je potvrdio da je čuo Kepirovo naređenje da se grupa od oko 30 uhapšenih posalje na Dunav, što znači da je potpuno jasno da su ubijeni.

Zurof je zamerio sudiji Vargi što je odbacio to svedočenje i što nije pročitao presudu iz 1944. godine, pravdajući se da nije pronađena u mađarskom arhivu, iako je sudu poslao dokaz da u arhivu Srbije postoji prevod originalne presude na srpski jezik.

"Sve dokaze o učešću Kepira u Novosadskoj raciji dao sam tužiocu. Činjenica je da Kepiro nikada pre i nakon racije nije boravio u Novom Sadu, da je komandno odgovoran za zločin i da to niko ne može da porekne", rekao je Zurof.

Direktor centra "Simon Vizental" ponovo je kritikovao i vlasti u Mađarskoj što su dozvolile da četiri godine čekaju sa početkom suđenja i da mađarski neonacisti demonstriraju ispred suda, ali i u samoj sudnici.

"Ponašanje ljudi u sudnici i van nje je crveno svetlo koje govori o današnjoj političkoj atmosferi u Mađarskoj", rekao je Zurof i dodao da ne može da oceni da li je odluka sudije bila izazvana bilo kakvim političkim pritiskom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online