Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Ponedeljak 18.07.2011.
12:47 >> 18:01h
Beta A

Šandor Kepiro oslobođen optužbi!

Šandoru Kepiru, bivšem kapetanu mađarske okupatorske žandarmerije, izrečena je danas oslobađajuća presuda pred sudom u Budimpešti. Kepiro (97) je optužen za smrt 35 civila u "novosadskoj raciji" koju su 1942. godine sproveli mađarski nacisti, a danas je doveden u sud ambulantnim kolima nakon što je prošlu sedmicu proveo u bolnici.

Šandor Kepiro sluša odluku suda

Suđenje je počelo 5. maja ove godine, pred okružnim sudom u Budimu i Kepiro je tada negirao sve optužbe.

Tužilaštvo je tražilo doživotnu zatvorsku kaznu, a njegove pristalice protestovale su zbog suđenja "tako starom čoveku".

Presudu je većina prisutnih u sudnici propratila aplauzom, javlja AP.

Šandor Kepiro je 1944. bio osuđen na 10 godina zatvora u vojnom sudu, ali su tu odluku poništile tadašnje vlasti. Komunistički režim ga je 1946. osudio na 14 godina zatvora.

Kepiro nikad nije odslužio ni jednu zatvorsku kaznu. Pobegao je u prvo u Austriju a odatle u Argentinu, gde je živeo više od pola veka pre nego što se 1996. vratio u domovinu. Direktor centra "Simon Vizental" Efraim Zurof ušao mu je u trag u Budimpešti 2006. godine u okviru akcije "Poslednja šansa", i otkrio da Kepiro prima mađarsku penziju..

Pred Okružnim sudom u Budimu Kepiro je izjavio da je učestvovao u akciji u Novom Sadu, ali da nije odgovoran za ubistva. Naveo je da je bio zadužen za identifikaciju uhapšenih i da je tek dan kasnije saznao za ubistvo oko 800 Srba i 400 Jevreja.


Kepiro je dodao i da je spasao živote srpsko-jevrejske porodice koja je imala hotel u Novom Sadu.

U nedostatku živih svedoka, tužilaštvo je u velikoj meri zasnivalo svoje optužbe na prethodnim procesima i starim pisanim izjavama svedoka, posebno izjave jednog svedoka, Janoša Nađija, koji je po tvrdnji odbrane te izjave dao pod torturom.

Zurof: Uvreda za žrtve

 

Šokiran: Efraim Zurof

Direktor centra "Simon Vizental" Efraim Zurof je za Srnu izjavio da je oslobađajuća presuda za Kepira apsolutno sramotna i protivna svim dokazima u ovom slučaju.

 

Prema njegovim rečima, ova presuda je uvreda za žrtve "novosadske racije".

 

Zurof je najavio da će Centar "Simon Vizental" učiniti sve što može da, što je pre moguće, presuda suda u Mađarskoj bude poništena.

Suđenje Kepiru prvi je proces osumnjičenom saradniku nacista u Mađarskoj nakon pada komunizma u toj državi.

Šandor Kepiro je bio peti na listi najtraženijih odbeglih nacista centra "Simon Vizental", koji je prethodno saopštio da je u "novosadskoj raciji" ubijeno i pod led Dunava bačeno najmanje 1.246 građana Novog Sada, najviše Jevreja, Srba i Roma.

Pojedini istraživači tvrde da je tada pobijeno oko 4.000 osoba. 

Vukčević neprijatno iznenađen

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je iznenađen presudom Kepiru, napominjući da je očekivao osuđujuću presudu, uz najavu da će mađarski tužilac podneti žalbu.

Vukčević očekuje žalbu tužilaštva

Vukčević je ocenio da se ovakvom odlukom suda u Budimpešti šalje negativna poruka javnosti.

"Očekivao sam da će, bez obzira na protok vremena, doći do satisfakcije za žrtve i zadovoljenja pravde, ali to se nije desilo", ukazao je Vukčević.

On je naglasio da je neprijatno iznenađen ponašanjem publike, koja je aplauzom propratila oslobađajuću presudu Kepiru.

Vukčević je objasnio da će se čitanje presude na mađarskom jeziku nastaviti i sutra, tako da će tek kada vidi razloge zbog kojih sud nije prihvatio dokaze mađarskog tužilaštva moći i da ih komentariše.

Vukčević je podsetio da je srpsko tužilaštvo za ratne zločine asistiralo mađarskom tužilaštvu, dajući logistiku, ustupanjem određene dokumentacije.

LSV: Ponoviti suđenje Kepirou

 

Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila je danas da očekuje da će državni organi Srbije zatražiti od mađarskog pravosuđa ponavljanje suđenja Šandoru Kepirou koji je u Budimpešti oslobođen krivice za ratni zločin počinjen 1942. godine.

"Ako sud u Budimpešti nije u stanju da to suđenje organizuje, sud u
Novom Sadu jeste. Makar mu se sudilo u odsustvu", piše u saopštenju.

 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.07.2011. 12:53
Шта Каса каже на ово?
Ponedeljak 18.07.2011. 13:03
I on je kao ustaški zločinci došao kući da bude sahranjen na rodnoj grudi. Što je najgore već je bio ranije u Budimpešti osuđen za zločin u Novom Sadu kao kapetan mađarske fašističke žandarmerije. Postoji dokumentacija da su ljudi ubijani po ulicama i dvorištima, a ne samo na Štrandu i Keju gde su bacani pod led u Dunav. Čak je u tadašnjem Parlamentu Mađarske poslanik Bajči Žilinski tražio da se odmah sprovede istraga i kazne krivci za to zverstvo nad civilima.
Ponedeljak 18.07.2011. 14:37
Razlika između 3 Reicha i EU je samo u pristupu. Dok je Hitler to pokušao uraditi silom Njemačka je to uradila sa EU milom, i tako je nastao 4 Reich koji svoju povijest iz prošlog sustava nježno i sa nostalgijom obnavlja. Pogledajte samo Balkan, kopija državica nastalih planom Njemačkih fašista, sa kvislinzima poput Francetić- Nedićevca i Dačić- Ljotićevca. Još se čeka oduzimanje Vojvodine i konačnica sa Velikom Albanijom. Sa BIH bit će šlag na torti. Eto zašto zločinci bivaju oslobođeni a Srpski rodoljubi stjerani u zatvore. I sve to pod komandom i okriljem EU- 4 Reicha.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online