Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 15.07.2011.
01:50
Beta A

U Londonu otkriven spomenik Gagarinu

U Londonu je, kod sedišta Britanskog saveta, svečano otkriven spomenik Juriju Gagarinu, prvom svetskom kosmonautu.

"Londonski" Jurij Gagarin

Na ceremoniji je učestvovala delegacija ruske federalne kosmičke agencije (Roskosmos) sa direktorom Vladimirom Popovkinom na čelu, Gagarinova kćerka i direktor muzeja moskovskog Kremlja Jelena Gagarin i princ Majkl od Kenta, prenela je RIA Novosti.

Otkrivanje spomenika je centralni događaj "Nedelje Jurija Gagarina" u Londonu, posvećene poluvekovnom jubileju od početka ljudskog leta u Kosmos.

Spomenik, koji predstavlja poklon Roskosmosa Britanskom savetu, verna je kopija spomenika Gagarinu u podmoskovskom gradu Ljuberci, gde je budući kosmonaut učio zanat od 1949. do 1951. godine.

”Upravo on je položio put u kosmos. Zahvalni smo vlastima Velike Britanije na izboru Londona za mesto postavljanja spomenika Gagarinu”, rekao je Popovkin.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izrazio je uverenje da će otkrivanje spomenika poslužiti “jačanju prijateljstva i saradnje među narodima Rusije i Velike Britanije” a da će nove generacije istraživača i stručnjaka dve zemlje dostojno nastaviti tradiciju svojih prethodnika.

“Zahvaljujući trudu kosmmonauta, naučnika, inžinjera raznih zemalja, svetska nauka dobila je ogroman impuls za razvoj, stvoreni su jedinstvene tehnologije i operama, koja danas služi čitavom čovečanstvu”, navedeno je u pozdravnom telegramu Medvedeva, čiji je tekst preneo Itar-Tass.

Planirano je da spomenik u centru Londona nedaleko od Trga Trafalgar bude godinu dana, nakon čega će biti predat jednoj od britanskih kulturnih ustanova.

Legenda: Jurij Gagarin

Gagarin je Britaniju posetio jula 1961. godine, na vrhuncu slave kao prvi kosmonaut planete.

Najpre ga je pozvao sindikat livaca (budući da je radni vek počeo upravo kao livac), ali je potom programu dodat susret sa britanskim premijerom i kraljicom, podsetila je agencija RIA Novosti.

POVEZANE VESTI

Petak 15.07.2011. 07:39
Ma nema ništa od te ljubavi. Eglezi su zli i proračunati...
Petak 15.07.2011. 11:56
Ha, cuj to, "prijateljstvo" izmedju Britanije i Rusije... jes' malo sutra, Ruskom vodstvu je bolje da se drzi uvek dalje od takvog prijateljstva, jer Britanci su zapadna skola, ne mogu oni voleti istok, ne mogu oni razumeti Slovenstvo, oni stalno rade protiv Majke i istoka. Od svih velikih evropskih naroda, jebeni Englezi su ubedljivo najpoganiji. Velika Britanija - propast prva!
Sreda 03.08.2011. 20:38
lep gest.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online