Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.07.2011.
03:46
Beta A

Berluskoni ipak povukao sporne mere

Premijer Italije Silvio Berluskoni povukao je deo mera, predviđenih planom stroge štednje u vrednosti od 47 milijardi evra, koje bi omogućile da njegova porodična investiciona kompanija "Fininvest" bar privremeno izbegne plaćanje velikih kazni.

Opozicione partije su žestoko kritikovale te kontroverzne mere kojima bi kompanije bile zaštićene od plaćanja kazni sve dok je žalbeni postupak u toku, prenela je agencija AP.

Hteo preko države da spasi firmu: Silvio Berluskoni

Ako bi bile usvojene, te mere bi omogućile Berluskonijevoj holding kompaniji "Fininvest" da ne plati kaznu od 750 miliona evra, koju je dobila pre dve godine zbog navodne korupcije u procesu preuzimanja izdavačke kuće "Mondadori" sredinom 90-ih godina prošlog veka.

Berluskoni je, braneći te mere, ukazao da su one "neophodne" jer bi plaćanje "ogromnih suma" dok je žalbeni postupak još u toku moglo da stvori finansijske teškoće za kompanije ili pojedince, bez ikakvih garancija da bi taj novac bio vraćen ukoliko bi visina kazne u kasnijem postupku bila izmenjena.

Premijer se požalio da kazna koja je izrečena "Fininvestu" premašuje vrednost udela te kompanije u "Mondadoriju" i izrazio uverenje da će ta presuda biti izmenjena. Očekuje se da će odluka po žalbi u slučaju "Mondadori" biti doneta kasnije ove sedmice.

Berluskonijev saveznik, ministar spoljnih poslova Franko Fratini, izjavio je da su predložene mere opšte i da njihov cilj nije da zaštite bilo koga posebno.

Italija prinuđena na mere štednje

Vlada Italije je prošle sedmice odobrila mere stroge štednje kako bi pokazala finansijskim tržištima i Evropskoj uniji da je ozbiljna u naporima za uravnoteženje budžeta. Te mere mora još da odobri parlament.

Cilj tog trogodišnjeg plana je da smanji vladin budžetski deficit od 3,9 odsto bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini i uravnoteži ga do 2014. Planom su predviđeni novi porezi na finansijske transakcije, poreske olakšice za mlade preduzetnike, produženje perioda bez zapošljavanja u javnom sektoru i smanjenje budžeta ministarstava, kao i mere za sprečavanje izbegavanja plaćanja poreza.

Kontroverzne mere su izašle na videlo tokom preispitivanja paketa strogih mera u kabinetu italijanskog predsednika.

Vrednost akcija Berluskonijeve medijske kompanije "Mediaset", koju kontroliše "Fininvest", snižene su danas na berzi u Milanu 1,6 odsto, na 3,25 evra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online