Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 05.07.2011.
14:40
Beta A

Holanđani krivi za 3 smrti u Srebrenici

Holandska država je odgovorna za smrt tri muslimana u vreme masakra u Srebrenici 1995. godine, odlučio je danas Apelacioni sud u Hagu, na osnovu tužbe preživelih i članova porodica žrtava, javile su agencije.

"Holandska država je odgovorna za smrt tri Muslimana nakon pada Srebrenice", navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

Prema ranijoj presudi Okružnog suda u Hagu, Holandija nije povredila obavezu da zaštiti muslimane time što ih je predala srpskim snagama pod komandom Ratka Mladića.

Apelacioni sud je međutim, danas ocenio da holandski bataljon u okviru mirovnih snaga UN, čiji je zadatak bio da zaštiti enklavu u Srebrenici, "nije trebalo da te ljude preda Srbima".

Holandski pripadnik Unprofora u Srebrenici

Žalbeni sud je utvrdio da su "pripadnici Holandskog bataljona mogli da predvide da će Mladićevi vojnici pobiti muškarce".

"Oni su bili među preostalih nekoliko od 5.000 izbeglica koje su tražile utočište u holandskoj bazi. Pripadnici bataljona bili su svedoci da su muslimani koji su pali u ruke Srba bili zlostavljani i ubijani", utvrdio je sud

Sud je naredio da Holandija plati odštetu porodicama žrtava, koje će sada zahtev morati da podnesu nadležnom sudu, koji će odlučiti o iznosu.

Odluka nije konačna

 

Holandsko Ministarstvo odbrane, iznenađeno današnjim epilogom,  saopštilo je da će odluku suda "dobro proučiti i videti kakve koje će dalje korake preduzeti", te je iznenađeno budući da je sud u Hagu ranije odbacivao odgovornost Holanđana.

 

Ministarstvo naglašava da se "ne radi o konačnoj, već o privremenoj presudi" i da je u pitanju "složen pravni predmet".

Advokat jedne od porodica koja je podnela tužbu, Lizbet Zegveld izrazila je danas zadovoljstvo odlukom Apelacionog suda uz ocenu da je sud pokazao hrabrost proglasivši državu Holandiju odgovornom za smrt troje muslimana, prenosi portal Sarajevo-x.

"Pravno, imali smo veoma jake argumente, ali ovo je bilo i politički osetljivo pitanje", rekao je Zegveld.

Početkom jula prošle godine, porodice žrtava masakra u Srebrenici zatražile su od tužilaca u Holandiji da optuže holandske pripadnke mirovnih snaga UN u vezi s tim zločinima.

Sud u Hagu je 10. septembra 2008. ocenio da država ne može biti odgovorna za delovanje holandskog bataljona, optuženog da je izručivši muslimane srpskim vlastima u Bosni, prekršio više nacionalnih i međunarodnih sporazuma.

Okružni sud u Hagu je tada presudio da se samo UN mogu smatrati odgovornim, zato što su pripadnici holandskog bataljona bili deo Unprofora.

Postupak protiv Holadnije su pokrenuli Hasan Nuhanović, koji je 1995. radio kao prevodilac "Dačbata" i koji je izgubio roditelje i brata, i članovi porodice Rize Mustafića, koji je za Holanđane radio kao električar.

Članovi porodica žrtava tvrdili su da su "i oni morali da budu zaštićeni, zato što su radili za holandske mirovne snage, a umesto toga su predati srpskim trupama pod komandom generala Ratka Mladića i zatim ubijeni", preneli su holandski mediji.

POVEZANE VESTI

Utorak 05.07.2011. 21:05
3 Muslimana su predali Srbima. A sta je sa ostalih 7997? T.j. 8000 (kao) ubijenih u Srebrenici -3 sto su dali Srbima ostalo 7997. Ili toliko njih nije ni stradalo, ili ti Unproforci nista nisu radili kako treba. Bojim se da je obadvoje tacno. PS: A Muslimani se izgleda pravo udomacili kod Holandjana tada. Vidim bilo je i prevodilaca i elektricara. Vjerovatno je bilo i beraca jagoda, malina i krusaka za goste Holandjane.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online