Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 04.07.2011.
02:41
S. Princip - Vesti A

Australija: Skuplji život i po koji popust

Počela je nova finansijska godina i s njom stižu novi federalni i državni budžeti. Šta će se, s početkom jula, promeniti u životima građana? Sada možete videti pregled promena po državama i teritorijama.

Australijancima baš i neće teći med i mleko u narednom periodu...
 


Zapadna Australija

Prosečan stanovnik koji koristi vozove i autobuse, biće narednih meseci "kraći" za još 190 dolara, s povećanjem cena javnog prevoza za 2,7 odsto.


U isto vreme, domaćinstva koja su postavila solarne panele na krovove primaće umesto obećanih 40 centi rabata po kilovat-satu svega - 20 centi. Ova šema predstavljena je 2010. u avgustu i premašila je sva očekivanja, pa je vlada smanjila popust kako bi je održala u životu.


Domaćinstva bez solarnih panela dobiće račune za struju za pet odsto veće nego ranije, što prosečno godišnje iznosi 72 dolara.

Stiže i poskupljenje vode od 8,5 odsto ili prosečno 98 dolara na godišnjem nivou.
Menjaju se i pojedini iznosi obeštećenja. Na primer, osobe za koje se utvrdi da su nekoga oklevetale ubuduće će plaćati više kao odštetu, jer je maksimalni iznos za ne-ekonomski gubitak povećan za 13.000 dolara do sume od 324.000 dolara. 

 

Viktorija

U Viktoriji, stanovnici koji prvi put kupuju kuću mogu da očekuju smanjenje državne takse od 20 odsto na sve ugovore u vrednosti do 600.000 dolara. U praksi, to znači da će se za državnu taksu za kuću od 565.000 dolara, što je bio prosek 2011, plaćati 23.176 dolara, odnosno 5.794 dolara manje nego ranije. Vlada ovim započinje akciju smanjenja taksi do 50 odsto tokom četiri godine.

Uz ovo, osobe mlađe od 35 godina dobiće još jedan popust od deset odsto na taksu ukoliko kupe farmu u vrednosti između 300.000 i 400.000 dolara.


Za nosioce kartica za popust, kao i penzionere koji se sami finansiraju, gornji limit u kome su oslobođeni takse kada kupuju imanje biće povećano sa 440.000 na 750.000 dolara.


Sva domaćinstva, međutim, biće pogođena poskupljenjem vode koje se kreće između pet i 15 odsto, što znači do 120 dolara više godišnje. Rabat za vlasnike kartica za popust iznosiće za vodu maksimalno 270 dolara godišnje.


Vlada će produžiti rabat za kupovinu uređaja koji troše manje vode.


Rabat od 700 dolara dobiće i vlasnici kartica za popust (seniori i invalidi) ukoliko električne grejalice zamene sa plinskim.


U saobraćaju, vozači koji se utrkuju ulicom ili voze automobile pretrpane putnicima izgubiće vozilo na 30 dana, umesto dosadašnjih 48 sati. Za drugi prekršaj iste vrste kola im se oduzimaju na tri meseca, a za stalno - ukoliko budu uhvaćeni i treći put.
Ambulantna služba Viktorije prepolovila je cenu svog članstva sa 150 na 75 dolara godišnje za porodice, a sa 75 na 37,50 dolara za samce.


Deca mlađa od 16 godina imaju sada pravo da besplatno ulaze u zoološke vrtove vikendom i državnim i školskim praznikom.

"Horor" na Tasmaniji

Na Tasmaniji, ovogodišnji budžet označen je kao "horor", jer je planirana stroga štednja u nizu delatnosti.

Čak 20 osnovnih i srednjih škola stavljeno je na spisak za zatvaranje, a jedan broj nastavnika pozvan je da dobrovoljno napusti radno mesto. U ovoj državi, škola gubi uslove za rad kada joj kapaciteti bivaju popunjeni sa manje od 60 odsto.

Država je podigla limit na cene vode sa pet na deset procenata, što znači godišnje poskupljenje u iznosu do 100 dolara po domaćinstvu.

Od 1. jula, cene struje povećane su za 11 odsto, što je dva i po posto više nego što je najavljivano. U novcu, to znači da će domaćinstva koja manje troše tromesečno plaćati 28 dolara više. Srednji potrošači mogu da očekuju račun za 45 dolara veći, a domaćinstva koja troše najviše plaćaće dodatnih 70 dolara.


Federacija

Za smanjenje poreza u Australiji sada se mogu prijavljivati i dečje školske uniforme. Rabat na trošak za boravak dece u vrtićima može biti isplaćen odmah kada se plaća račun. Zaposleni sa primanjima većim od 50.000 dolara moraće da plaćaju porez za nastradale u prirodnim nepogodama.


Stupa na snagu i zabrana bankama da naplaćuju dažbinu za prebacivanje kredita u druge finansijske institucije, ali samo za zajmove izdate od 1. jula.


Započinje primena novih programa za tretmane dece sa oštećenjima sluha i vida, cerebralnom paralizom i Daunovim sindromom, a na listu beneficiranih lekova uvršćeni su "pbs" i "džolair", za lečenje ozbiljnih alergijskih astmi.


Ukinute su subvencije za instaliranje solarnih sistema u domaćinstvima.


Stupaju na snagu nova pravila za doseljavanje školovanih imigranata (uz ostalo, bitno skraćen spisak povlašćenih zanimanja koja dobijaju dodatne bodove). Zahtevi za vize biće skuplji za 15 odsto.

Severna Teritorija

Prema vladi Severne Teritorije, najvažnija promena od 1. jula jeste početak primene najstrožih pravila o kupovini i upotrebi alkohola u državi. Od sada, svaki kupac koji dođe da kupi alkohol u prodavnici mora da na zahtev pokaže dokument za identifikaciju.


Uvodi se i registar pijanaca, počeće da radi tribunal za pitanja alkoholizma i alkoholičara i započinje primena mera obavezne rehabilitacije za notorne alkoholičare. Osobe u alkoholizovanom stanju koje počine prekršaj, kao što je vožnja ili nasilje u kući, automatski će biti upisivane u registar.


Prema ovim propisima, ljudima koje policija zadrži zbog trežnjenja do tri puta u roku od tri meseca biće zabranjeno da kupuju alkohol u trgovini u periodu od tri meseca.

 

APT: Veći računi za struju

Domaćinstva u Australijskoj Prestonoj Teritoriji mogu da očekuju još 6,4 odsto veće račune za struju. Prosečni potrošač plaćaće, dakle, umesto dosadašnjih 1.332, godišnje 1.418 dolara.

Poskupljenje se odnosi na sve potrošače koji troše manje od 100 megavatsati godišnje i nemaju ugovor sa distributerom iz ACT.


Novi Južni Vels

Porodica od pet članova u zapadnom Sidneju od 1. jula biće prisiljena da za struju, vodu i plin troši u proseku 313 dolara više nego ranije. Poskupljenje struje iznosiće 230, vode 59,80, a plina 24 dolara.


Potrošači Kantri enerdžija plaćaće 18,1 odsto više, Enerdži Australije 17,9 odsto, a Integral enerdži 15,5 odsto.


Za vodu, stanovnici Sidneja, Plavih planina i Ilavore plaćaće 5,7 odsto više, a u unutrašnjosti, regiji Vajong, na primer, cena ide naviše za 6,3 odsto, u Hanteru za 10,9 odsto, a u Gosfordu 5,5 odsto.


Penzioneri, vlasnici kartica za zdravstvenu zaštitu i "zlatnih kartica" za seniore primiće 200 dolara rabata na račune za vodu.


Poskupljuju i opštinske takse, prevoz taksijem, putarine, registracija vozila i slanje poštanskih pošiljki. Petogodišnja vozačka dozvola sada košta 157 dolara, četiri dolara više nego pre.


U javnom prevozu, pojeftinjuju karte za duže železničke relacije.


Kod Sitirejla u gradskom transportu u Sidneju, putnici koji nabavljaju mesečne, tromesečne ili godišnje karte mogu da uštede do 240 dolara godišnje.


Stanovnici Sidneja koji odluče da se presele u unutrašnjost, prodaju kuću u gradu i kupe tamo imanje do 600.000 dolara, dobiće stimulans od 7.000 dolara.


Kvinslend

Kvinslend je upravo ukinuo 30-godišnju praksu subvencioniranja državne takse na transfer pri kupovini kuće, čime će ona sada biti udvostručena. Primera radi, taksa transfera za kupce kuće od 400.000 dolara, ukoliko će ona biti glavno mesto stanovanja, sa 5.250 povećana je na 11.825 dolara. Za kuću od 500.000 dolara taksa je sa 8.750 skočila na 15.525 dolara.


Iz državne takse, kao i takse za kredit, izuzeti su i dalje kupci prvih kuća. Oni imaju i stimulans od 7.000 dolara.


Vlada je upravo započela šestomesečnu primenu odobravanja stimulansa od 10.000 dolara za kupovinu ili gradnju nove kuće, ukoliko je cena ispod 600.000 dolara.


Struja u ovoj državi poskupela je za 6,6 odsto, a penzionerima je obećan povećan rabat. Iz računa za struju izbacuje se dosadašnja dažbina za ambulantne službe u iznosu od 113 dolara. Ta sredstva vlada će ubuduće izdvajati iz drugih izvora.
 

Izdaci u Južnoj Australiji

U Južnoj Australiji poskupljuje vožnja autobusima i vozovima u proseku za 2,9 odsto (karta za odrasle u jednom pravcu trenutno iznosi 4,70 dolara).
Struja će biti skuplja do 157 dolara godišnje, plin za 50, a voda za 185 dolara.
Veći će biti i izdaci za registraciju automobila. Tako će, na primer, u Adelejdu i okolnim predgrađima registrovanje kola sa četiri cilindra poskupeti sa 102 na 106 dolara, a obavezno osiguranje trećih lica za prosečna porodična kola biće sada 489 umesto 476 dolara.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.07.2011. 03:42
Gde je tu karbon taksa koja ce jos vise sve poskupeti. Ova vlada je najgora koja je ikad vladala Australijom, penzioneri jedva prezivljavaju,a ko nije uspeo ranije da kupi kucu i odplati,sada je skoro nemoguce i prevelik rizik. Cene su naduvane,hrana najskuplja na svetu,a uvozi se sve i svasta bez ikakve kontrole.Zivi se na izvozu sirovina,a i smetaju mi onoliki pederi u vlasti sa svojim odvratnim i suludim zahtevima,od vencavanja istopolnih do zabrane cak i rekreativnog pecanja.Mali biznis nacisto propao,sve vise bez posla,a onda lazno prikazu broj zaposlenih se povecao,a vecina na par tajm sa bednom zaradom. Za ove sigurno necu glasati.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online