Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 01.07.2011.
19:11
Beta A

Poljska zvanično na čelu EU

Presedničku palatu u Varšavi u ponoć između 30.juna i 1.jula je obasjao amblem predsedavanja Poljske EU, šest strelica, optimistički uperenih ka nebu, zbijene jedna do druge kao čovečuljci koji se solidarno drže za ruke - znak da Poljska od danas narednih šest meseci staje na čelo EU.

Poljska postala zvanično predsedavajuća zemlja u EU
 

Predsednik Poljske Bronjislav Komorovski, koji je zajedno sa građanima ispred palate odbrojavao poslednje sekunde do početka predsedavanja, podsetio je da je 1. jul simboličan datum, jer je upravo tog dana raspušten Varšavski pakt.

Poljska ne odustaje od tri prioriteta

To su "Evropa u rastu", gde Varšava želi da se uz gašenje grčke krize ponovo obrati pažnja na mere koje će Evropi doneti privredni rast.
Za to je ključna rasprava o budućem budžetu EU, odnosno da ne budu smanjena sredstva kohezionog fonda i fondova koje najviše koriste siromašniji regioni kako bi nadoknadili zaostajanje za bogatom Evropom. Zatim "bezbedna Evropa", gde je za Varšavu ključna energetska bezbednost, kao i bezbednost namirnica koje dolaze na trpeze Evropljana. I treći, "otvorena Evropa", gde najveću pažnju Varšava pridaje Istočnom partnerstvu i nada se da će dati novi impuls potpisivanju bilateralnih ugovora sa bivšim sovjetskim republikama koje žele saradnju sa EU i proširenje oblasti evropskih standarda, pre svega sa Ukrajinom.

"Iza nas je 20 godina koje su bila važne i dobre za Poljsku, imamo na šta da budemo ponosni i zbog čega da se radujemo", rekao je Komorovski.

Poljska danas zvanično preuzima predsedavanje, a mađarski premijer Viktor Orban predaje štafetnu palicu poljskom premijeru Donaldu Tusku u Varšavi, u prisustvu predsednika Saveta EU Hermana van Rompeja i šefa Evropske komisije Žoze Manuela Baroza.

Poljska je sebi postavila ambiciozne ciljeve predsedavanja, iako je značaj rotacionog predvođenja posle Lisabonskog sporazuma manji, jer Evropa ima svog "predsednika" i šefa diplomatije.

"Vi ćete uneti novi entuzijazam i energiju u delanje EU. Raduje me proevropsko raspoloženje vlade i Poljaka. Pokazali ste da umete da branite svoje nacionalne interese, a da ne odustanete od proevropskog duha", kazao je Barozo poljskoj televiziji uoči inauguracije predsedavanja.

"Preuzimamo upravljanje EU u teškim vremenima. I dalje je kriza u zoni evra, koja je najvidljivija u Grčkoj. Zbivanja na severu Afrike i Bliskom istoku izazvala su jak talas izbeglica u Evropu, što stvara probleme, posebno na jugu kontinenta. Stiče se utisak da ta zbivanja slabe veru Evropljana u zajedničku Evropu. Ali EU je stvorena ne samo za dobra, već i za teška vremena", poručio je u današnjoj Gazeti viborčoj premijer Tusk.

U glavni spoljno-politički prioritet spada i odbrana prava na slobodu kretanja koju je dao šengenski prostor, a koji su pojedine stare članice spremne da ograniče.

Uz Istočno partnerstvo kao glavno polje na kojem bi Poljska želela da zabeleži uspeh, za zvaničnu Varšavu je jednako važno proširenje EU na zapadni Balkan.

Mađarska je u poslednjem trenutku sebi pripisala uspeh kojem se nadala Poljska - zaključivanje pristupnih pregovora sa Hrvatskom, pa Varšavi ostaje priprema i potpisivanje pristupnog sporazuma Zagreba i Brisela i napredak, pre svega Srbije, na putu ka EU.

"Balkan zahteva posebnu pažnju. Iako je sasvim siguran sporazum sa Hrvatskom u jesen, Srbija iziskuje veliku pomoć da do kraja godine dobije status kandidata", upozorila je u svom komentaru Gazeta viborča.

POVEZANE VESTI

Petak 01.07.2011. 20:40
Sve neka gologuzija govori o prijemu Srbije, a Merkelova kod koje su novci kaže posle Hrvatske ništa do daljnjeg, a dotle sa Turcima. Jedino je malo jebeno što su Poljaci dobri sa Jahjagom, dočekali je sa gardom i zastavom Kosova, a Tadić zbog nje nije otišao. Biće izgleda rasplet na Kalemegdanskoj terasi, prava turska serija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online