Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 29.06.2011.
20:12
B92 A

Grčka: Mere štednje, suzavac i sukobi

Grčki parlament usvojio je draštične mere štednje koje su bile uslov zemalja evrozone kako bi pomogle toj državi koja se suočava sa bankrotom. Za predlog vlade Jorgosa Papandreua glasalo je 155 poslanika, 138 bilo je protiv, dva su bila uzdržana dok se pet poslanika samo deklarisalo kao prisutno. Najmanje 41 osoba je povređena, a 29 privedeno u novim sukobima policije i demonstranata koji su izbili u centru Atine

Prema podacima agencija, vlada premijera Jorgosa Papandreua dobila je podršku većine poslanika u parlamentu od 300 mesta, za uvođenje novih mera s ciljem uštede 28,4 milijarde evra do 2015. godine i dobijanja novog paketa finansijske pomoći od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Za uštede i veće poreze glasao je i poslanik vladajućih socijalista Aleksandros Atanasiadis koji je ranije rekao da će glasati protiv.

EU pozdravila odluku Grčke 

 

Predsednik Saveta Evropske unije Herman van Rompej i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo pozdravili su odluku grčkog parlamenta da usvoji rigorozne mere štednje, koje su bile preduslov za nastavak evropske finansijske pomoći ovoj zemlji.

 

"Današnje usvajanje revidiranog ekonomskog programa u grčkom parlamentu predstavlja važan korak ka neophodnoj fiskalnoj konsolidaciji i strukturalnim reformama koje će omogućiti jačanje razvoja", naveli su Van Rompej i Barozo u zajedničkom saopštenju. 

 

"Ovo je bilo glasanje za nacionalnu odgovornost", ocenili su oni, istakavši da je time Grčka spasena od bankrotstva. 

Prema podacima grčkih vlasti u sukobima je povređeno 26 policajaca i 15 demonstranata, prenela je agencija ANA.

Grupe koje protestuju zbog vladinih mera štednje, oko 22 časa po lokalnom vremenu i dalje kamenuju policiju i bacaju molotovljeve koktele, a policijaci pod punom opremom za razbijanje demonstacija, kao i ceo dan uzvraćaju suzavacem.

Na glavnom trgu Sintagma, ispred parlamenta, hiljade ljudi sa gas maskama uzvikuju antivladine parole i izazivaju sporadične incidente. Ulice u centru Atine, pune su polomljenih žardinjera, stakala i cela scena izgleda kao posle oružanog sukoba.

Kroz noć odjekuju sirene policijskih automobila. Jedna grupa demonstranata napala je zgradu Ministarstva finansija i zapalila poštu koja se nalazi u prizemlju zgrade.

Demonstranti su porazbijali stakla na nekoliko banaka i radnji, kao i na restoranu Mekdonalds, na glavnom trgu.

Samo nekoliko kvartova dalje od Sintagme, ni po čemu ne može da se nasluti da su na glavnom gradskom trgu demonstracije, a i na samom trgu osim demonstranata ima i mnogo turista, koji su, očigledno svratili da vide šta se dešava.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online