Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.12.2009.
05:29
Jutarnji list A

Ispovest bombaša samoubice

"Ubio bih i svoju porodicu da se nađe na mestu napada," kaže mladi bradati Pakistanac koji je uhapšen jer je pokušao da izvrši samoubilački napad, dodajući da ne priznaje pakistansku Vladu, te da je džihad obaveza svakog muslimana.

Zakon džihada: Niko nije nevin

Dok u tami sedi nasuprot novinara jedne pakistanske televizije, mirno objašnjava zašto je otišao u talibansko uporište Vaziristan i pridružio se ekstremistima. "Džihad je obavezan, iako mnogi verski učitelji kažu da je za to potrebno odobrenje islamske države. Njih ne priznajem, kao ni pakistansku vladu."

Životna misija tog čoveka je jasna - boriti se protiv Amerikanaca i njihovih saveznika i time zaslužiti raj. No, u bombaškim napadima zapravo najviše ginu nevini muslimani, među kojima ima i onih koji su takođe protivnici Amerike. Ne znači li to da ubija one za koje se bori? "Ne, niko ko ne učestvuje u džihadu nije nevin. Čak ni mala deca", odrešito odgovara na pitanja novinara.

Bez krivice i straha: Uhapšeni bombaš skriva lice
Ubio bi i decu i stotine slučajnih prolaznika ukoliko bi se našli blizu njegove mete. U njegovom umu to nije greh jer oni će ionako u raj ili će im se, kako kaže, suditi prema zaslugama ako su podržavali vladu.

On će, pak, odgovarati samo za smrt onih koje je trebalo da ubije. Zato ne oseća krivicu, grižu savesti niti strah. Potiče iz porodice sa devetoro dece, mlad je, ali ne želi da se ženi. "U raju me čeka 70 devica, zašto bih radije imao samo jednu na zemlji", kaže. Ako bude pušten, slediće svoj životni put, prema njegovom uverenju jedini ispravan.

Nekada je većina "mučenika" dolazila iz najnižih slojeva društva. Njihov čin bi široj porodici (oko 70 osoba) zauzvrat doneo ugled, pa bi se zajednica za njih materijalno brinula. Profili i mete većine današnjih bombaša samoubica su drugačiji.

Egipatski beduini umiru kako bi ubili evropske turiste i Egipćane koji ih primaju. Britanski državljani detoniraju smrtonosne naprave i ubijaju sebe i druge Britance jer je zemlja ušla u rat u Iraku i Avganistanu. Džihadistima u Bangladešu meta su muslimani koji sarađuju sa sekularnom vladom.Malezijci napadaju Australijance i balijske hinduiste zbog "samoodbrane" od uticaja SAD-a.Arapi iz više desetina zemalja odlaze u smrt kako bi ubili šiite. U krvavoj 2005. godini u Iraku je bilo najviše samoubilačkih napada u istoriji. Ali "volonteri" su stizali i iz čitave Evrope.

Većina današnjih bombaša samoubica, naime, regrutuje se iz redova mladih, sekularno obrazovanih ljudi, pripadnika srednje klase. Prema nekim izvorima, čak 80 posto ih je iz zapadnih zemalja. Uglavnom je reč o islamskoj dijaspori, ali postoje i slučajevi u kojima hrišćani odluče da se preobrate u islam. Mladi imigranti, koje često ne prihvate potpuno u zapadnjačkim sredinama u kojima su odrasli, lako se identifikuju sa političkom represijom u islamskom svetu koju vide na televiziji.

Ključnu ulogu igra internet jer se upravo u sajber svetu regrutuju samoubice, skuplja novac za njihovo sponzorisanje, nalaze praktična uputstva i materijal koji bi trebalo da ih inspiriše. Danas postoje na hiljade islamističkih internet stranica od kojih mnoge formiraju svojevrstan virtualni radikalni univerzitet.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online