Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 27.06.2011.
18:43

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Grčka smanjuje plate sveštenstvu

U okviru mera štednje za prevazilaženje ekonomske krize, Grčka je, između ostalog, najavila da će prepoloviti plate sveštenicima pošto se finansiraju iz državnog budžeta. O tome je, pored grčkog arhiepiskopa Jeronima, obavestila i carigradskog patrijarha Vartolomeja prilikom njegovog susreta sa grčkim potpredsednikom vlade i ministrom finansija.

Zbog ekonomske krize i sveštenici u Grčkoj primaće manje plate
 

Patrijarhu Vartolomeju su, kako prenosi Verska informativna agencija (VIA), predočene radikalne mere štednje koje će pogoditi i pravoslavnu crkvu u Grčkoj, jer Vlada ostaje pri odluci da se sveštenicima i drugim crkvenim službenicima, kojih ima oko 10.000, ubuduće isplaćuje samo pola plate iz državnog budžeta, a da im drugu polovinu obezbedi crkva.
 

Ovim potezom Grčka će uštedeti 120 miliona evra godišnje, a dodatna ušteda ostvariće se redukovanjem ili ukidanjem budžetskog finansiranja raznih crkvenih programa.
 

Odnos Carigrada i Atine

 

Podsećanja radi, kanonski odnos između Carigrada i Atine je jedinstven u pravoslavlju. Grčka autokefalija je delimično ograničena, pa otuda Atina nema status patrijaršije već autokefalne arhiepiskopije, sa potpunim pravom apelacije svih klirika u Carigrad. Tako da za grčke crkvene poslove poslednja reč uvek pripada vaseljenskom tronu.

Patrijarh Vartolomej je obavešten o radikalnim merama šrednje, jer se određeni delovi te zemlje u crkvenom smislu nalaze pod njegovom, a ne pod jurisdikcijom atinske arhiepiskopije. U nadležnosti carigradskog patrijarha je ceo sever Grčke, od Krfa do turske granice – Epir, Makedonija i Trakija – kao i egejska i jonska ostrva, te ostrva Krit, Rodos i druga.


Istovremeno, sa najavljenom finansijskom restrikcijom koja će pogoditi i pravoslavnu crkvu u Grčkoj iz Atinske arhiepiskopije saopštavaju da se sve više Grka javlja parohijama sa molbom da dnevno dobijaju obroke, kao i da je u radničkim predgrađima Atine - Nea Psihiko, Holgaros i Halandri, najviše je novoprijavljenih.
 

Predstavnik arhiepiskopije je izjavio da 20.000 porcija dnevno više nije dovoljno, jer se na ulicama viđaju siromasi za koje je crkva sigurna da im je neophodna pomoć.
Većinu primalaca pomoći čine stariji od 50 godina, podjednako muškarci i žene. Mnogi od njih ostali su poslednjih meseci bez posla. Veliki je i broj penzionera. Mlađih od 30 godina je oko 12 odsto.
 

Arhiepiskopija je organizovala sistem raznošenja kuvane hrane direktno u prebivalište primalaca. Među primaocima, 40 odsto su stranci poreklom iz afričkih zemalja, Istočne Evrope i Azije.
 

Arhiepiskop Jeronim je naložio da u crkvenim izdacima socijalni rad treba da ima prioritet.
 

"Hrana mora da je kvalitetna i dovoljna.Ko zna da li će tokom dana ma šta još jesti“, poručuje arhiepiskop Jeronim. On više puta mesečno obilazi "narodne kuhinje“, ali i razgovara sa siromasima, kako na ulici, tako i u njihovim domovima.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.06.2011. 18:58
Dakle, kod Grka je dosao red na Svestenstvo?! A kad ce doci red na onaj sloj koji i dalje dobija, ne samo 13-stu, nego cak i 14-stu godisnju platu??? Juce je svajcarski list "NZZ am Sonntag" ili "Novi Ciriski list - nedeljom" objavio da u Grckoj danas 3/4 gradjana zivi ispod egzisencionog minimuma, dok 1/4 gradjana dobija cak i 14 plata godisnje!!! Ali, nije problem ta 1/4, nego su im problem sada Svestenici! A sta ili ko ce biti sledeci???
Ponedeljak 27.06.2011. 19:55
Englezi pišu da je najbolja hladovina u Atinskom metrou gde klima radi besprekorno, sa velikim plazma ekranima, sa automatima za kontrolu karata koje skoro niko ni ne koristi. Vrhunac je železnica koja proda karata za 90 miliona funti a ima silnu administraciju i troškove oko 500 miliona funti godišnje.Sada su uveli taksu na privatne bazene ali su prijavili oko 300 a procenjuje se da ih ima oko 20.000. Počeli da stvar kontrolišu helikopterom, a bazeni nestali sa vidika jer su vlasnici naglo pokupovali vojne kamuflažne mreže. Procena je da do 2013 Grčka bankrotira sigurno jer će 110 milijardi pomoći koju su dobili otići samo na kamate nemačkim, francuskim i ostalim bankama..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online