Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 22.06.2011.
10:03
Vestionline A

SAD: Đura Bombaš osuđen na 30 godina

Džordž Đura Jakubec (55), srpski emigrant iz Kalifornije, kome je uništena kuća puna eksploziva po naredbi bivšeg guvernera Arnolda Švarcenegera, osuđen je na 30 godina zatvora. Jakubec je u dogovoru sa tužilaštvom, pored priznanja da je sakupljao eksplozivne materije, priznao i tri oružane pljačke koje je izveo prerušen u stariju ženu. Sudija koji je izrekao ovu kaznu je i sam priznao da je kazna možda preoštra.

Đura Jakubec u sudu

"Da je Đura samo priznao spravljanje eksplozivnih sredstava u svojoj kući, bio bi slobodan čovek za četiri godine. Ipak, Jakubec je priznao i tri oružane pljačke i zbog toga će, ako se dobro bude vladao, moći da bude pušten tek za 25 godina - u svojoj 80. godini", naveo je sudija prilikom izricanja presude.


Jakubecova supruga je izjavila američkim medijima da će ga strpljivo čekati.

Interesantno je takođe da Jakubec u toku suđenja nije želeo da prizna zašto je proizveo najveću zaplenjenu količinu eksploziva na teritoriji Amerike. Njegovih ruku delo pronađeno je 18. novembra prošle godine u kući koju je Jakubec iznajmljivao. Koliko je eksploziva bilo prisutno u njegovoj kući govori i odluka kalifornijskih vlasti da zbog sigurnosti ne pokušavaju da iznesu ništa od ubojitih sredstava već da evakuišu ceo kvart oko Jakubecove kuće, podignu zaštitni zid oko kuće, zatvore obližnji autoput i da zatim spale kuću do temelja.

Svi američki mediji su spaljivane Đurine kuće prenosili uživo 9. decembra. Oko kuće su nadletali helikopteri najpoznatijih američkih televizija, a u blizini su bile stacionirane mnogobrojne reporterske ekipe.

Pošto je Đura uhapšen, vlasti su otkrile dokaze da je učestvovao i u pljačkama tri banke u San Dijegu. Interesantno je da je Jakubec kod sebe čuvao uređaje koji služe za praćenje ukradenog novca iz banaka.

Tokom istrage i samog sudskog procesa nije bilo ikakvih naznaka da Jakubec, koji je emigrirao sa roditeljima iz bivše Jugoslavije kada je imao samo 10 godina, ima veze sa teroristima ili da radi na nečemu što bi podrilo američki ustavni poredak ili bilo koga povredilo. To je na suđenju i zaključio i javni tužilac, koji je više puta pokušao da se nagodi sa Đurom, ali mu to nije polazilo za rukom.


Đurino zdravlje se znatno pogoršalo otkad je priznao da je kriv za tri oružane pljačke. Prošlog ponedeljka je ušao u sudnicu desetak kilograma mršaviji, sive kože i posedele kose.


"On je zaista uništen čovek. Njegov duh je uništen, mentalno, fizički. Njemu jednostavno nije dobro", rekao je Jakubecov advokat Majkl Berg. Doktori su u jednom trenutku morali da pregledaju Jakubeca zato što je izgledao kao da je pretrpeo moždani udar.

Kriza srednjih godina


Sudija Leri Alan Barns, koji je sudio u slučaju protiv Đure Jakubeca, rekao je da je primio pismo od Đurine supruge i da je u njemu pisalo da je on postao vidno utučen otkad je izgubio posao 2007 godine. Tada je Đura bio u svojim pedesetim godinama i to je na njega ostavilo veliki ožiljak. U svom pismu ona je navela da je za sve kriva "kriza srednjih godina" i to da nekada bitan i koristan čovek odjednom postane nebitan i beskoristan.

Sreda 22.06.2011. 18:43
Zato sto je Srbin nista drugo.
Sreda 22.06.2011. 14:55
Zasto mi nikad ne prihvatamo istinu i pogledamo joj u oci nikad nismo krivi ni za sta a iza nas samo problemi ako je srbin pa sta sad ce da kazu da je pripremao teroristicke napade na usa sto ne moze niko da porekne zalosno zemljace
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online