Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 20.06.2011.
09:47
Vestionline A

Evropa odobrila uslovnu pomoć Grčkoj

Zemlje evrozone postigle su noćas dogovor i otvorile put za isplatu pete tranše prošlogodišnjeg kredita odobrenog Grčkoj do sredine jula, uz određene uslove.

Postignut je i načelan dogovor o uslovima za odobravanje drugog, novog paketa pomoći toj zemlji kako bi izbegla bankrotstvo na duže staze, a detalji treba da budu usaglašeni do početka jula.

Evropska unija voljna da pomogne Grčkoj uz određene uslove

Na sastanku ministara finansija evrozone u Luksemburgu, koji je trajao sedam sati od sinoć do rano jutros, dogovoreno je da će nova tranša kredita biti odobrena Grčkoj pod uslovom da grčka skupština do kraja ovog meseca usvoji novi plan štednje i privatizacije javnog sektora.

Ako nova sredstva budu odobrena, Grčka će dobiti 12 milijardi evra kao deo prošle godine odobrene pomoći EU i Međunarodnog monteranog fonda od 110 milijardi.

"Snažno smo podvukli da grčka vlada do kraja meseca treba da deluje tako da nas uveri da će sve obaveze biti ispunjene", rekao je predsednik Evrogrupe Žan Klod Junker posle sastanka.

"Da bi odlučili da (deblokiramo tranšu kredita) početkom jula, potrebna će biti odluka grčke skupštine" o planu štednje i privatizaciji, rekao je belgijski ministar finansija Didje Renders.

Taj plan je nepopularan u Grčkoj i grčki premijer Jorgos Papandreu je zbog njega već bio primoran da rekonstruiše vladu da bi poboljšao šanse za njegovo usvajanje.

On je juče zatražio pred Skupštinom "nacionalni dogovor" političkih partija u "kritičnom trenutku" za zemlju.

Na sastanku u Luksemburgu prvi put je učestvovao novi ministar finansija Grčke Evangelos Venizelos.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.06.2011. 09:55
Samo ih privatizacija grckih firmi interesuje. Grci bi najpametnije uradili kada bi bankrotirali i otresli se EU koja ih je dovde i dovela.
Ponedeljak 20.06.2011. 10:33
"Европа одобрила помоћ..." Значи, Грчка за 10 година има са сетом да се сећа како се 2011. живело лагодно...
Ponedeljak 20.06.2011. 10:09
Niko ne piše da je Britanija glat odbila da učestvuje jer je to "problem evrozone" a oni imaju svoju funtu. Žestoka se borba vodi i u Nemačkoj jer Merkelova traži da privatni fondovi zalegnu u krizi. Izlaz se u stvari traži jer se radi o Nemačkim i Francuskim bankama koje su Goldman &Sachs navukli lažnim bilansima Grčke da kreditiraju samrtnika. Navodno se radi o totalnoj potrebi od oko 1000 ( hiljadu) milijardi evra. Najgore je što postoji pritisak u Britaniji da se potpuno izađe iz EU koja je za njih postala besmislena najavom novih veselja u Španiji pa tako redom. Mi ćemo stići u EU kada konobari budu dizali stolice na stolove da očiste pod od srče posle fajronta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online