Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 20.06.2011.
04:18
Vestionline A

Protest Španaca protiv mera vlade

Više od 100.000 ljudi protestovalo je na ulicama nekoliko španskih gradova zbog visoke stope nezaposlenosti i teške ekonomske krize za koju su, kako smatraju, krivi bankari i političari, koji sada preduzimaju stroge mere štednje.

Španski dnevnik "Mundo" naveo je da je ulice Madrida preplavilo 40.000 demonstranata, dok se prema proceni policije, u drugom po veličini gradu u zemlji Barseloni, okupilo čak 50.000 ljudi.

Na ulice ostalih španskih gradova izašlo je nekoliko hiljada demonstranata, a policija i mediji navode da je stanovništvo protestovalo u Valensiji, Granadi, Malagi i još oko 100 gradova i naselja, javio je AFP.

Učesnici protesta okupili su se u nekoliko madridskih predgrađa, a zatim krenuli ka centru grada gde su pokušali da dođu do parlamenta, ali ih je u tome sprečila policija koja je postavila barikade i uz pomoć 12 vozila blokirala nekoliko glavnih puteva.

"Mi nismo vlasništvo političara i bankara", pisalo je na jednom od transparenata, dok su demonstranti uzvikivali "Oni kažu da je to demokratija, ali nije tako".

Jedan od učesnika protesta pozvao je na organizovanje generalnog štrajka. Protesti, u kojima učestvuju mladi i stari, zaposleni i nezaposleni, počeli su 15. maja i proširili se na čitavu Španiju.

Posle skoro dve godine duge recesije, stopa nezaposlenosti u Španiji iznosi 21,3 odsto, što je najviša stopa u evrozoni, a dugovi su se nagomilali, dok stopa nezaposlenosti među mladima starosti od 16 do 29 godina iznosi čak 35 odsto.

Stotine hiljada Španaca protestuju zato što više ne mogu da trpe smanjenje plata i povećanje poreza, mere preduzete sa ciljem rešavanja finansijske krize za koju su, kako smatraju demonstranti, krive banke.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.06.2011. 05:23
U Srbiji nema protesta,sve tece med i mleko,opsta jurnjava za radnom snagom,plate najvece u regionu,poljoprivreda rekordne prinose daje,kriminal i pljacka iskorenjeni,pravi raj,pa zasto izlaziti na ulice i stideti se da me ne daj Boze neko vidi kako preko leba trazim pogacu.
Ponedeljak 20.06.2011. 09:27
Ko je gledao konferenciju za štampu druga Đilasa o odnosu srpskih "bizmismena" prema raji, mogao je jasno da čuje da će se svi posle čuditi kada se desi Južna Amerika. On zna da ćemo preskočiti stepenicu mirnih protesta i uskočiti direktno u fazu sa motkama, kamenicama, pucanjem, pljačkom, paljevinom i nasilnim rušenjem režima. Probali sa stiroporcima to da malo ublaže ali ne ide im baš. Do oktobra će barutana i da se presipa koliko je puna, samo fali da puste Šešelja da opet počnu oktobarske čarolije.
Ponedeljak 20.06.2011. 06:15
Јбг нема више крађе по колонијама, кад је дошло време да се мора радити и зарадити цврц. Запад је одувек живео на рачун других.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online