Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.12.2009.
20:09
Tanjug A

Berluskoni povređen tokom mitinga

Italijanski premijer Silvio Berluskoni povređen je kada ga je, posle izbornog skupa u Milanu, udario čovek po imenu Masimo Tartalji, odranije poznat policiji.

Italijanski premijer šalom pokušava da zaustavi krvarenje

Policija je Tartaljija, koji je inače iz Milana, uhapsili odmah posle napada na italijanskog premijera.

Prema izjavama očevidaca na koje se poziva agencija Ansa, šef italijanske vlade posrnuo je posle udarca, a njegovi pratioci su ga okrvavljenog odmah automobilom prebacili u bolnicu.

Lekari u bolnici San Rafael, gde je premijer prebačen, konstatovali su da je izgubio veću količinu krvi, da ima povrede i kontuzije i rasekotine po glavi, kao i polomljen nos i dva zuba.

Berluskoni je, ipak, čitavo vreme ostao u svesnom stanju. Sledeća 24 časa Berluskoni (73) će ostati u bolnici za svaki slučaj.

Berluskoni je po dolasku u bolnicu ponavljao "Dobro sam, dobro sam", prenela je italjinska agencija Ansa.

Berluskonijev lični doktor Alberto Cagriljo izjavio je da će premijeru za oporavak biti potrebno više od 15 dana.

Kako je izjavio jedan očevidac informativnoj TV stanici Skaj TG-24, napadač je udario pravo u lice Berluskonija, kome se videla krv oko usta. Sledeća vest koju su mediji preneli je da je napadač bacio malu statuu na premijera, gađajući ga u glavu.

Na početku izbornog mitinga, grupa od desetak ljudi izviždala je Berluskonija nazivajući ga "lakrdijašem", na šta im je premijer više puta uzvratio "Sram vas bilo!".

Mediji: Klima mržnje u Italiji

 

Da li je napad na italijanskog premijera Silvija Berluskonija rezultat političkih tenzija koje mesecima vladaju u Italiji, odnosno "klime mržnje" koja je zavladala u toj zemlji - postavlja u ponedeljak pitanje italijanska štampa.


Slike Berluskonijevog okrvavljenog lica obišle su čitav svet i našle se na naslovnim stranicama svih italijanskih novina. "Vreme mržnje" - naslov je u dnevniku "Nacione" iz Firence, dok je konzervativni rimski "Tempo" istakao da je "klima mržnje prema Berluskoniju proizvela razarajuće efekte".


Čak su i levo orijentisani komentatori, koji Berluskonija optužuju za korupciju i veze sa manekenkama i devojkama za pratnju, priznali da napad odražava političke tenzije koje su dovele do opasne situacije.


"Ovo jasno pokazuje da je došlo do eskalacije političkih sukoba u Italiji", izjavio je Ecio Mauro, glavni urednik rimske "Republike" koji mesecima kritikuje Berluskonija. Opoziciona "Unita", koja je u više navrata tražila ostavku premijera, nazvala je napad "ludilom".


Predsednik najveće opozicione Demokratske partije Rosi Bindi izjavio je, međutim, da je Berluskoni, koji je često optuživao protivnike da su "komunisti" i da žele da ga unište, i sam odgovoran za napetost koja vlada u zemlji i da "ne treba da glumi žrtvu".


Iz krugova bliskih Berluskoniju agencija Rojters saznaje da se u ovom trenutku razmatra način na koji funkcioniše premijerovo obezbeđenje, odnosno propusti koji su doveli do toga da se napadač Masimo Taratalja toliko približio premijeru da je mogao da ga ubije da je imao pištolj.


"Napadač je bio lud, ali svi znamo ko je moralno odgovoran (za napad)", istakao je "Đornale", dnevnik u vlasništvu Berluskonijeve porodice. List je naveo da je do napada došlo jer "Berluskonija nazivaju diktatorom, fašistom i tiraninom, odnosno apsolutnim monarhom koga treba zbaciti po svaku cenu".


S obzirom da mu je ukinut imunitet prošlog oktobra, Berluskoni bi mogao da se nađe na sudu zbog nekoliko optužbi za mito, korupciju i utaju poreza.


Prema najnovijem ispitivanju javnog mnjenja, objavljenom u nedelju, Berluskonijeva popularnost je dostigla najniže grane i sada ga podržava oko 50 odsto Italijana.

Došlo je do koškanja između grupe demonstranata i pripadnika Berluskonijevog obezbeđenja, pa je intervenisala i policija. Za sada se ne zna da li je napadač na premijera bio iz te grupe demonstranata.

"Ono što su uradili Beluskoniju je akt terorizma", ocenio je šef krajnje desničarske Lige za sever i Berluskonijev koalicioni partner Umberto Bosi.

Berluskonija je pre nekoliko godina u Rimu napao jedan mladić koji mu je naneo povredu glave gađajući ga stativom fotoaparata.

Napad se nalazi posle jednog minuta i 47 sekundi snimka.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online