Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 12.06.2011.
10:40
Index hr A

Upucao dete, nerviralo ga jer vrišti

Amnesti Internešenel je objavio šokantno svedočenje bivšeg sirijskog vojnika koji je potvrdio da je njemu i drugim vojnicima tokom aprilskih demonstracija u gradu Harasti naređeno da pucaju po nenaoružanim demonstrantima.

Valid Abd al-Karim al-Kašami (21) je u telefonskom razgovoru iz zemlje u koju je pobegao rekao da je bio među 250 vojnika koji su poslati kako bi ugušili demonstracije 23. aprila u Harasti. Zapovednici su im rekli da će se suočiti sa "nasilnom bandom", a na licu mesta su naišli na oko 2.000 nenaoružanih demonstranata, među kojima su bile žene i deca.

Masakr civila u Siriji


Ispričao je da su mnogi demonstranti bili golih grudi kako bi se videlo da nemaju oružje, a neki su nosili i ruže.

"Bio sam šokiran kada sam video da snage bezbednosti i vojska naprosto pucaju na nenaoružane demonstrante, koji su skandirali 'Miroljubivo, miroljubivo' i 'Naši životi u zamenu za tebe, Dera'. Kada sam čuo te slogane, jednostavno nisam mogao da pucam na njih, pogotovo zato što sam i sam iz Dere, a oni su rizikovali svoje živote za moj grad", kazao je vojnik.

Vojnici su bili naoružani kalašnjikovima, a podeljene su im i metalne identifikacione pločice koje se koriste samo u ratnim okolnostima. Presvukli su ih u crne uniforme "antiterorističke jedinice".

Demonstranti su išli ulicama prema glavnom gradskom kružnom toku, a pripadnici snaga bezbednosti su blokirali jedan kraj i pucali po njima kada je došla Al Kašamijeva jedinica. Vojnik je svedočio da su tada ubijeni deca, mladići i žene.

"Vojnik koji je stajao ispred mene upucao je jedno dete u glavu. Čuo sam da je rekao kako je ubio klinca jer ga je iritiralo njegovo plakanje", kazao je Al Kašami koji je zajedno sa još pet vojnika odbio da puca na demonstrante, bacio oružje i prešao na njihovu stranu. Uspeo je da pobegne iz Sirije gde ga je Vojni sud u odsustvu osudio na smrtnu kaznu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.06.2011. 10:55
Eto ga! Treba odmah proglasiti no fly zonu i UN 1923032'98234'+2-1 rezoluciju i sada za promjenu, očistiti paučinu u nuklearnim skladištima. Naravno, pod blagoslovom Amnesti Internešenela koji se isto tako brine kad nato kolje libijsku djecu.
Nedelja 12.06.2011. 18:13
bolesnik
Nedelja 12.06.2011. 14:26
Američki ured za lupanje pečata na vojne intervencije pod imenom UN u ovom slučaju neće udariti štembilj na pokretanje NATO bacača bombi radi "zašite civila". Imali koga tke se upita zašto, ili je čovječanstvo otišlo putem bez povratka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online