Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.06.2011.
12:02
Vesti A

Monstrumi na majicama za bebe

Kompanija za prodaju dečje garderobe sa sedištem u Melburnu, potrudila se da šokira australijsku javnost, odlukom da u promet stavi odeću za novorođenčad na kojoj su likovi monstruma poput Hitlera, Osame bin Ladena, ali i serijskih ubica: Ivana Milata, Teda Bandija i Čarlsa Mensona.

Dečja kolekcija, od brojeva za tek novorođene pa do tromesečnih beba kao i majicama za decu do 12 godina, izazvala je neverovatnu osudu javnosti. Tako je na odelu za bebe, na kome je ucrtan lik serijskog ubice Ivana Milata, dopisan i slogan "Australija jednostavno voli autostopere".

Odelce sa likom ubice Ivana Milata

Na drugim dečjim majicama pored likova masovnih ubica piše i "Oslobodite Bandija", "Ted Bandi je nevin" i "Serijski ubica na obuci".


Na majici sa likom Čarlsa Mensona, koji služi dvostruku doživotnu kaznu zbog pokolja u Americi, pridodat je kukasti krst koji je ucrtan na njegovo čelo.


Kontroverzna kompanija iz Melburna roditeljima je ponudila da mališane obuku u odeću sa motivima narkomanije. Na jednoj majici je fotografija sa špricom i kašikom u kojoj se topi narkotik a sve uz poruku "Timski rad". Nije bila pošteđena ni premijerka Džulija Gilard koja na odeći, nosi krunu uz slogan "Namerno baron".


Ponuđena je i cela kolekcija dečje odeće sa fašističkim motivima i slikama Adolfa Hitlera te skandaloznim sloganima kao bebe sa Hitlerovim likom.


- Moguće je da se dogodi da se na sajtu nađe materijal uvredljive prirode, ali čim nas obaveste, odmah ih uklanjamo, izjavio je Berni Geri koji je i sam priznao da je razočaran spornim dizajnom na dečjoj odeći.

- Veoma je tužno na šta su neki ljudi spremni da bi skrenuli pažnju, rekao je vlasnik portala uz obećanje da će pooštriti kontrolu nad njegovim sadržajem.


Džuli Gale iz organizacije "Deca su slobodna da budu deca", smatra da je sajt okuplja ljude koji su željni bolesnog humora.


- Te fotografije nikako nemaju dodirnu vezu sa decom, istakla je ona u izjavi za "Herald san".
 

Sledi istraga


Zaštitnik prava dece Berni Geri najavio je da će provesti istragu, koja bi trebalo da dovede do zabrane prodavanja slične odeće namenjene deci. Osnivač i predsedavajući međunarodnog umetničkog portala redbubble.com tvrdi da je sporna odeća povučena iz prodaje odmah pošto su primili pritužbe.

 

Međutim u subotu uveče, kada su "Vesti" proveravale kontraverzni portal, koji okuplja dizajnere širom sveta, kupci su i dalje mogli da naruče majice sa likom serijskog ubice Ivana Milata, koji služi doživotnu zatvorsku kaznu u Sidneju.

 

Mesečno ovaj portal poseti oko 3,5 miliona potrošača, a njegova sedišta su u Flinders ulici u Melburnu i San Francisku.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online