Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.12.2009.
13:07
Tanjug A

Ruski uranijum za ceo svet

Gotova svaka deseta kuća u SAD koristi električnu struju dobijenu iz sovjetskih atomskih bombi, a Rusija pravi planove da uranijum isporučuje u sve veći broj zemalja.

2013. ističe rok važenja 20-ogodišnjeg sporazuma o nuklearnom gorivu između Rusije i SAD.

Rusija nije izrazila želju da produži program "Megatone u megavate" koji predviđa preradu ekvivalenta 20.000 nuklearnih bojevih glava u uranijum, što je dovoljno za dvogodišnje snabdevanje električnom strujom celih Sjedinjenih Američkih Država.

Kremlj, umesto toga, teži da zaključi sporazume o isporukama uranijuma neposredno s američkim kompanijama koje učestvuju sa više od četvrtine u ukupnim svetskim kapacitetima atomske energije.

Rusija očekuje da će nagomilani arsenal iz godina "hladnog rata", zajedno s rastućom proizvodnjom i obogaćivanjem uranijuma, postati izvor električne energije i u Kini, Indiji i drugim ekonomijama s ubrzanim rastom.

Isporuke ruskog uranijuma, dobijenog iz bojevih glava, učestvuju sa 13 odsto u svetskim isporukama uranijuma, čime se nadoknađuje manjak proizvodnje u nalazištima uranijuma.


Okončanje sporazuma sa SAD, koji je doneo Rusiji zaradu veću od osam milijardi dolara, podstiče bojazan od pojave deficita uranijuma, ali je Rusija već potpisala sporazume o isporukama tog goriva s američkim kompanijama- PG&E, "Ameren", "Ekselon" i "Luminant".

Direktor ruskog "Rosatoma" Sergej Kirijenko je povodom tih sporazuma izjavio da je Rusija "probila zid" zabrane isporuka ruskog uranijuma privatnim firmama u SAD

Niskoobogaćeni uranijum iz Rusije učestvuje sa 45 odsto u ukupnoj količini goriva koje se potroši u američkim atomskim elektranama koje poizvode 20 odsto ukupne električne energije u toj zemlji.

Rusija traži izlazak i na druga razvijena tržišta, sarađujući s takvim kompanijama, kao što su japanska "Tošiba" i nemačka "Simens", a takođe nastoji da osvoji deo tržišta u azijskim zemljama u razvoju.

Rusija, peti po veličini proizvođač uranijuma na svetu, planira povećanje proizvodnje. U toj zemlji je u pogonu 31 reaktor ukupnog kapaciteta većeg od 22 gigavata, što je oko šest odsto kapaciteta svih atomskih elektrana na svetu.

Premijer te zemlje Vladimir Putin je izjavio da Rusija planira da u narednoj deceniji izgradi više od 30 reaktora.


 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online