Sreda 26. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.12.2009.
22:41
Vestionline A

Šta zabranjuju muslimankama?

Evropske države imaju različite zakone kojima zabranjuju muslimankama nošenje marame, a neke zemlje poput Nemačke najavljuju uvođenje takve zabrane od sledeće godine.

Od čega se sastoji tradicionalna odeća muslimanki?

Hidžab

Reč se izvodi se iz arapskog glagola „pokriti“. U nekim arapskim zemljama reč hidžab se odnosi na veo koji prekriva glavu žene, ali ostavlja lice izloženo pogledu, a u nekim obuhvata i pokriveno lice. Tom izrazu se pridaju epiteti poput skromnosti ili moralnosti.

Nikab

To je veo koji pokriva glavu i lice, osim predela oko očiju. Popularan je u arapskim zemljama Persijskog zaliva, ali se može naći u severnoj Africi, jugoistočnoj Aziji ili Indiji. U Kuranu se za veo koji pokriva lice koristi i reč kimar.

Burka

Najviše prekriva od svih tradicionalnih oblika oblačenja. To je odora nalik šatoru, koja prekriva celo telo i lice, a ostavljena je samo mrežica kroz koju žena gleda. Najviše je nose žene u Avganistanu. Nosi se preko dnevne odeće, a skida kada žena uđe u kuću.


Različiti propisi unutar EU

TURSKA:

Parlament je 2008. ukinuo zabranu nošenja marame na fakultetima i javnim ustanovama. U sekularnoj, muslimanskoj državi, žene do tada nisu smele na javnim mestima boraviti pokrivene glave, jer je to 20-ih godina 20. veka zabranio utemeljitelj moderne države, Mustafa Kemal Ataturkt.


HOLANDIJA:

2008. holandske vlasti su pripremale je zakon o zabrani muslimanskog vela, ali je Vlada odustala od zabrane burke i nikaba u javnosti jer bi se time kršilo načelo slobode veroispovesti. Ipak, nošenje simbola je zabranjeno u državnim ustanovama i školama .

FRANCUSKA:

Zemlja sa najvećom muslimanskom manjinom u Evropi (5 miliona), Francuska je zabranila maramu u državnim školama 2004., a tada je zabranila i obeležja drugih veroispovesti kao što su židovke kipe (kapice) i veliki hriršćanski krstovi.

VELIKA BRITANIJA:

Britanija nema službene politike o nošenju marama ili burki, ali je to pitanje bilo predmet burnih rasprava. Škole mogu same odrediti propise odevanja.


NEMAČKA:

Politku o nošenju marame ili vela određuje pojedinačno svaka od pokrajinskih država, a ne savezna vlada. Sedam od 16 nemačkih država brani nastavnicama u državnim školama nošenje marama, zbog čega su muslimani ogorčeni i tvrde da su diskriminirani. Većina nemačkih muslimana, njih oko 3,2 milIona, potiče iz Turske i sa Balkana.

BELGIJA:

Dve nastavnice koje su nosile hidžab su otpuštene jer nisu poštovale pravila o religijskoj neutralnosti.

AUSTRIJA:

Bivši ministar unutrašnjih poslova je predložila da se učiteljima zabrani nošenje hidžaba.

DANSKA:

Danski vrhovni sud je 2007. odlučio da jedan lanac supermarketa ima pravo da otpusti kasirku jer je nosila veo.

ITALIJA:

Ministar za obrazovanje Leticija Moreti nije dozvolila da se u školama zabrani nošenje hidžaba.

ŠVAJCARSKA:

Sud je još 1997. zabranio nastavnicima nošenje velova.  

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online