Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 05.06.2011.
01:22
Lj. Jakšić - Vesti A

Biomanija - nova smrtonosna epidemija

U jeku rasprava oko uzroka pojave smrtonosnosne epidemije koju navodno izaziva mutirani bacil ''ešerihije-koli“, na svetlo dana izbila je informacija zabrinutih lekara, koji upozoravaju na pojavu zavisnosti sve većeg broja od tzv ''zdrave hrane“!

Bolest je prvi opisao američki lekar Stiven Bratman i dao joj naziv ''ortorekcija“ još 1997.godine, ali njegov naučni nalaz tada nije mnogo uzbuđivao javnost, pogotovo u postojbini ''Mekdonaldsa“.

Ljudi sve više ''navučeni'' na bio-hranu

Broj pristalica bio-ishrane povećavao se iz godine u godinu, a kulminirala je do epidemijskih razmera početku druge decenije 21.veka, zbog čega su mnogi poljoprivrednici svoju šansu na probirljivom EU tržištu videli u preorijentaciji proizvodnje po ''bio“ standardima - uz manji proizvodni obim, ali osetno veće cene.


Psiholog Jan Kulhanski izneo je u novinama ''Mlada fronta Dnes“ primer 17-godišnje pacijentkinje Veronika koja je došla na ivicu nervnog sloma nakon višemesečnih svađa sa roditeljima. Njima je devojka zamerala što konzumiraju svinjetinu i druga “industrijska“ jela koje je majka pripremila.

Celi porodični jelovnik joj se gadio i prestala je da jede, tragajući za bio

Ovde se prodaje nezdrava hrana

 

Jedan česki trgovac prehrambenim proizvodima, umoran neprekidnim propagiranjem ''zdrave hrane“, u izlogu svoje prodavnice stavio je krupnim crvenim slovima, ispisan tekst: ''Ovde se prodaje nezdrava hrana“! Nekoliko meseci od isticanja ovog provokativnog teksta, trgovac kaže da mu se broj mušterija osetno povećao.

proizvodima koje joj roditelji nisu mogli nabavljati u većim količinama.


''Najpre je bila vegatarijanka, posle čega je zaoštrila kriterijume i zahtevala da zelen bude proizvedena po bio-postupku. Očajni roditelji su zasadili u porodičnoj bašti potrebnu količinu povrća po kriterijim koje jedevojka odredila.

Međutim, jednog dana je odbila da jede i tu hranu, jer je konstatovala da susedi u svojim baštama hemijski zaprašuju svoje zelenilo, čime su 'ugrozili' i njihovu baštu'', kaže Kulhanski.


Nastavljajući svoju ''prehrambenu politiku“ uskoro je postala neishranjena, anemična, zapala u depresiju koju psihijatri sada pokušavaju da je izleče.


Opasnost, pre svega, preti zbog toga što “zakleti“ bio konzumenti sužavaju krug jela i materija nužnih za život čoveka. Sa druge, putem biohrane organizam preopterečuju nekim drugim, neželjeni supstancama kakvih nema u običnoj ponudi.


''Moramo upozoriti da bio-hrana sadrži osetno više mikroorganizama, a često je u njima mnogo više plesni i parazita nego što ih ima u industrijskoj, odnosno plantažnoj proizvodnji. Tim se spisak kontra argumenata ne završava“, izjavio je Jirži Ruprih, ekspert iz Državnog zdravstvenog instituta.

Nedelja 05.06.2011. 10:59
Ovo je codex alimentarius na delu. A nadležni ćute. Pogledajte ovo i sve će biti jasno. http://dzonson.wordpress.com/2011/01/03/codex-alimentarius-je-vec-stigao-u-srbiju-kako-izgledaju-ti-proizvodi/
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online