Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 04.06.2011.
16:06 >> 16:51h
Vestionline A

Obeležavanje krvavih protesta na Tjenanmenu

Hiljade kineskih i stranih turista došle su na trg Tjenanmen u Pekingu povodom godišnjice nasilnog gušenja prodemokratskih demonstracija u Kini u noći između 3. i 4. juna 1989. godine, javljaju agencije.

Sećanje na proteste 1989: Trg Tjenanmen

Kao i svake godine, disidenti, zapadni mediji i borci za ljudska prava u svetu podsećaju da je tokom krvavog obračuna tenkova sa demonstrantima, koji su tražili ekonomske i političke reforme, poginulo više stotina ljudi, dok Peking ostaje pri stavu da su protesti na Tjenanmenu bili "kontrarevolucionarna pobuna", a odbarani put u interesu kineskog naroda.

Više od 20 godina posle demonstracija Kina je zemlja koja je prošla kroz postepenu transformaciju, doživela ekonomski procvat i postala jedna od vodećih ekonomskih sila sveta.

Komunistička partija se sama odrekla mnogih aspekata dnevne kontrole nad društvom, ali u zemlji je još na snazi čvrst jednopartijski politički sistem, a vlasti nisu spremne da razgovaraju o tome šta se događalo tokom gušenja višenedeljnih protesta koji su kulminrali 4. juna intervencijom vojske, navode agencije.

Zataškavanje kineskih vlasti

Današnja godišnjica gušenja protesta na Tjenanmenu obeležava se uz jake mere bezbednosti, čemu su, prema izveštajima, prethodile strožije mere protiv istaknutih disidentata nego obično.

Izveštači zapadnih agencija javljaju da trgom patroliraju brojni policajci u civilu, sa slušalicama i voki-tokijem i paze da posetioci ne daju nikakve intervjue medijima.

Kina pokušava da blokira bilo kakvu javnu diskusiju ili sećanje na ove događaje, pritvarajući ili stavljajući glavne disidente u kućni pritvor uoči 4. juna svake godine, naveo je AFP, pozivajući se na reči prijatelja i porodica disidenata.

Analitičari pojačane mere bezbednosti uoči i tokom današnjeg dana pripisuju i nameri kineskih vlasti da u korenu saseku bilo kakvu mogućnost ponavljanja "arapskog proleća" na njihovom tlu.

AP javlja da su pripadnici bezbednosti ove nedelje odveli Bao Tonga, bivšeg pomoćnika, sada pokojnog, liberalnog sekretara komunističke partije Džao Cijanga i njegovu suprugu, na nepoznatu lokaciju i pritvorile i ispitivale niz drugih disidentata, pravnika i blogera.

Aktivisti su, međutim, ranije ove nedelje rekli i da je policija prvi put pomenula mogućnost kompenzacije porodicama ubijenih na trgu Tjenanmen.

POVEZANE VESTI

Subota 04.06.2011. 16:08
Da to tada Kinezi nisu zaustavili, danas bi u rikšama vukli amerikance, bili podjeljeni na stotinjak oblasti i bilo bi ih par stotina miljuna manje...Svaka čast drugovi Kinezi, napredujte, razvijajte se. Čekamo dan kad budete od SAD-a napravili radioaktivnu pustinju.
Subota 04.06.2011. 17:54
Nama nikako ne mozes covek ugoditi... 2000. godine svi smo hteli promene, a sad kad smo videli kakvo smo govno zagrizli zelimo stara dobra vremena. Nego na mrtvog vuka i zec dize onu stvar.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online