Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 02.06.2011.
13:17 >> 15:11h
Vestionline A

Ešerihija se širi poput kuge

U Nemačkoj od EHEC bakterijske infekcije već umrlo najmanje 18 osoba, a broj inficiranih, koji i dalje raste, popeo se na čak 2.000 ljudi, tako da se već govori o epidemiji i situacija poredi sa vremenom kuge.

''Mi posmatramo tokove bolesti, koji nam do sada nisu bili poznati'', rekao je danas profesor Hendrik Lenert, direktor medicinske klinike u Libeku, gde se, isto kao i u gradu Kil, na krajnjem severu zemlje, sve više pacijenata bori sa problemom otkazivanja bubrega i neurološkim problemima.

Panika zbog zaraze u povrću

Direktor bolnice u Kilu, profesor Štefen Šrajber, kako danas prenosi štampa, govori o epidemiji i ''medicinsku bespomoćnost'' poredi sa vremenom kuge.

''Ne postoje nikakvi standardi u terapiji za tretman tih pacijenata'', kaže poznati ekspert za bubrege sa klinike u Kilu, naglasivši da je vreme trajanja bolesti i tok same bolesti iznenadio lekare.

Samo u Kilu, glavnom gradu nemačke pokrajine Šlezvig-Hošltajn, smeštenoj na krajnjem severu zemlje i granici prema Danskoj, leži oko 100 pacijenata, inficiranih EHEC-bakterijom, od kojih je čak 95 sa simptomima HUS (hemolitičko-uremijski sindrom), koji vodi ka otkazivanju bubrega i mogućoj smrti.

Mediji javljaju da je HUS sindrom, verovatno, pogodio trećinu ukupno inficiranih pacijenata u Nemačkoj.

Španski krastavac vraćen na trpezu

U međuvremenu je Evropska unija ''rehabilitovala'' španske krastavce, za koje se u Nemačkoj prvo verovalo da su izvor zaraze, a lekari u Nemačkoj, javljaju mediji, razvili brzi sistem identivikovanja bakterije, koja se može utvrditi za samo nekoliko sati.

Amnestiran: Španski krastavac

U Nemačkoj su upućeni i prvi apeli za sakupljanje krvi. ''Mi, do duše, imamo dobro organizovano snabdevanje konzervama krvi, ali mi ne bi smeli da zaboravimo da sezona godišnjih odmora stoji pred nama u kojoj, iskustvo govori, zbog povećanog broja nesreća, treba i više krvi'', rekao je portparol jednog zdravstvenog osiguranja iz pokrajine Meklenburg Prednje Pomeranije.

Ukoliko EHEC kod pacijenata krene ''kako ne valja'', onda je potrebna nova krv, tako da su mnogi apelovali na dobrovoljno davanje krvi, a gradonačelnik Hamburga Olaf Šolc i senator zdravlja Korneija Prifer-Štorks, pokazali to i svojim ličnim primerom i dali krv.

SZO: Zarazu izazvao mutant ešerihije koli

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je soj ešerihije koli koji je odgovoran za smrtonosnu zarazu u Evropi sasvim nova bakterija koja nikada ranije nije viđena.

SZO je navela da su preliminarna genetska ispitivanja pokazala da je taj soj mutant dve različite bakterije ešerihije koli i da poseduje letalne gene, čime se može objasniti zbog čega je zaraza u Evropi tako širokih razmera i opasna, prenela je agencija AP.

Stručnjak SZO za ispravnost hrane Hilde Kruse je izjavila da je "to jedinstven soj koji nikada ranije nije izolovan kod pacijenata", dodajući da poseduje "različite karakteristike koje ga čine zaraznijim i toksičnijim".
 

Rusija zabranila evropsko povrće


Rusija je od danas uvela zabranu uvoza svežeg povrća iz svih zemalja Evropske unije zbog pojave stomačne infekcije u nekoliko evropskih zemalja, javila je agencija

Rusija ne želi evropsko povrće

Interfaks.

Toj agenciji je glavni sanitarni lekar Rusije Genadij Oniščenko rekao da je od danas zabranjen uvoz svežeg povrća u Rusiju iz zemalja EU i da će sveže povrće proizvedeno u tim zemljama biti povučeno iz prometa.

Nezadovoljna odlukom, Evropska komisija zatražiće od Moskve objašnjenje za tu "nesrazmernu" odluku.

"To je preterano", prokomentarisao je odluku o zabrani uvoza Frederik Vinsent, jedan od portparola EK i dodao da će "Komisija pisati ruskim vlastima i zatražiti objašnjenje".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 02.06.2011. 13:38
Jeste Moskva ce im sigurno objasniti zasto nece evropsko povrce. A sta ima da im objasnjava? Za moje pare cu da kupujem gdje ja hocu!
Četvrtak 02.06.2011. 15:24
Sada će da pritisnu Ruse šta je bilo u onih 20.000 tona hemijsko biološkog oružja koje su nedavno uništili. Ili ima da jedu evropske krastavce da dokažu da su nevini.
Četvrtak 02.06.2011. 20:39
Hvala ti Boze da je dosao red i na njih da se o svom jadu zabave ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online