Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 01.06.2011.
05:26
Vestionline A

Špansko voće i povrće proterano iz gotovo cele Evrope

Prodaje španskog voća i povrća su obustavljene u gotovo celoj Evropi, zbog toga što je ranijih dana krivica za izbijanje zaraze fatalnim sojem bakterije E. koli u Nemačkoj bačena na španski krastavac.

Savez proizvođača i izvoznika španskog voća i povrća FEPEX, upozorava da Španija zbog toga trpi gubitke od 200 miliona evra nedeljno, izveštava AFP.

"Kao da je neko izdao naređenje širom Evrope da se ne kupuju španski proizvodi. Svake nedelje bacamo na stotine tona", žali se Horhe Brotons, predsednik FEPEX-a.

Niko ne želi ni da čuje za voće i povrće iz Španije

Nije smanjen samo izvoz krastavaca, paprika, zelene salate i paradajza, već i španskog voća. Hose Marija Posankos, generalni direktor FEPEX-a navodi da su se na nekim supermarketima u Nemačkoj pojavili natpisi "Ovde se ne prodaju španski proizvodi".

Od 9,4 miliona tona španskog voća i povrća izvezenog u 2010, najveći deo - 24 odsto - je plasiran u Nemačkoj.

"Problem ne dolazi od nas, nego odande gde je bakterija utvrđena", ističe Pozankos, zahtevajući za svoju zemlju kompenzacije prema tržišnoj ceni za

Žena u Švedskoj umrla od ešerihije koli

 

Žena od oko 50 godina, koja se zarazila bakterijom ešerihijom koli prilikom boravka u N
emačkoj, umrla je u bolnici na jugozapadu Švedske, što predstavlja prvi smrtni slučaj izvan Nemačke gde je već umrlo 15 zaraženih.

 

Žena je preminula u jednoj bolnici blizu Geteborga, gde je primljena 29. maja.

gubitke koje je pretrpela.

Madrid navodi da je u Španiji EHEC bakterijom možda zaražen samo jedan četrdesetogodišnjak, koji je nedavno doputovao iz Nemačke, i sada je na intenzivnoj nezi u San Sebastijanu. Zbog toga Španci ističu da, čak i ukoliko je njihov krastavac izvor zaraze, ona nije prouzrokovana u Španiji nego u daljoj manipulaciji ovim povrćem u nekoj drugoj zemlji.

Španski ministar poljoprivrede Rosa Agilar ističe kako je Nemačka "bez pouzdanih dokaza" uprla prst u Španiju kao izvor zaraze na nedavnom sastanku ministara poljoprivrede zemalja EU u mađarskom gradu Debrecinu.

U međuvremenu su sa tržišta povučene partije andaluzijskih krastavaca na koje se sumnja, koje su distribuirale dve firme - jedna iz Almerije i druga iz Malage. Uzorci ovog povrća su poslati na testiranje u jednu laboratoriju u provinciji Galiciji, na drugom kraju Španije. Rezultati testiranja bi trebalo da budu poznati u sredu.

Sreda 01.06.2011. 06:34
Srbi,sami vidite,dolaze vremena kada ce sve sto se prirodno proizvede,imati unapred kupca. Vreme je pripremiti se za proizvodnju sve vrste zdrave hrane,i nema zime za srbiju.
Sreda 01.06.2011. 08:44
После овога следи признање независности тзв. Косова гарант. Окривили су органски произведену храну. Јасно је да Монсанто стоји иза тога, зна се ко жели тржиште у ЕУ.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online