Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 30.05.2011.
15:11
B. Božin - Vesti A

Više od 1.200 zaraženih

Jedanaestoro mrtvih (deset žena i jedan muškarac), 274 teško bolesna i više od 1.200 zaraženih ljudi - to je dosadašnji bilans podmukle bakterije EHEC. Epicentar zaraze je severna Nemačka, ali se epidemija nezaustavljivo širi celom zemljom i van njenih granica.

U Hamburgu ima više od 470 zaraženih, pa je stanje na klinici svakim danom sve dramatičnije, tako da se lakši pacijenti prebacuju u obližnje gradove. Pacijenti dobijaju kompleksni tretman tako što im se menja krvna plazma ili se krv više nedelja pročišćava aparatima za dijalizu.

Hamburška klinika je već apelovala na dobrovoljne davaoce krvi jer su rezerve na izmaku.

U međuvremenu, nade se polažu u jednu novu supstancu, antitelo ekulicumab, koji se daje pacijentima protiv akutnog otkazivanja bubrega.

- Taj medikament sprečava začepljenje krvnih sudova - kaže profesor Rolf Štal iz Hamburga i dodaje da je od prošlog petka lek počeo da se daje pacijentima.  - Tek za nekoliko nedelja ćemo znati koliko je terapija uspešna.

Epidemija

Epidemija se širi i van granica Nemačke. U Švedskoj i Danskoj su obolele 32 osobe, a uz to je EHEC bakterija prvi put dijagnostikovana i u Austriji i Švajcarskoj.

Eksperti računaju sa još žrtava ove smrtonosne crevne bolesti. Nemci su zbunjeni i uplašeni jer više ne znaju šta smeju da jedu, a šta ne.

Krastavci, salata i paradajz i dalje važe kao mogući izvori zaraze, ali definitivnih potvrda za to još nema. Prema jednoj anketi, 58 odsto ispitanih trenutno ne kupuje pomenuto povrće, bilo da su u pitanju proizvodi iz Španije ili s nekog poljoprivrednog dobra u Nemačkoj.

Naročito su oprezni stariji Nemci: više od 70 odsto populacije starije od 60 godina ne jede sveže povrće, a 40 odsto se ne obazire na upozorenja o korišćenju životnih namirnica.


- Sve dok ekspertima u Nemačkoj i Španiji ne pođe za rukom da pronađu konkretan izvor zaraze, važiće i dalje opšta upozorenja o načinu korišćenja povrća - izjavila je Ilze Ajgner, ministarka za zaštitu prava potrošača.


Udruženja poljoprivrednih proizvođača i trgovine prehrambenim proizvodima žestoko su kritikovali ova uputstva ministarstva, navodeći da su im ona prouzrokovala štetu u visini od 40 miliona evra.  

Ponedeljak 30.05.2011. 15:51
jel to bese u EU.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online