Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 28.05.2011.
12:28
Beta A

Poljaci poštovali - na samitu Kosmet bez državnih simbola

Poljska kao domaćin 17. samita šefova država Srednje i Istočne Evrope poštovala je zahtev slovačkog predsednika Ivana Gašparoviča da nigde Kosovo ne bude označeno kao nezavisna država.

Barak Obama, Bronislav Komorovski i Viktor Janukovič
 

Zbog toga što je predsednik Poljske Bronjislav Komorovski pozvao na redovni samit lidera regiona prvi put i predsednicu Kosova Atifetu Jahjaga učešće na samitu i susret sa američkim predsednikom Barakom Obamom odbili su predsednik Srbije Boris Tadić i Rumunije Trajan Basesku, a Gašparovič je postavio uslove da u Varšavu 27. i 28. maja uopšte dođe.
 

"Poljaci su poštovali obećanje i činjenicu da Slovačka Kosovo ne priznaje", kazao je Gašparovič agenciji TASR.

Jahjaga pozvala sve zemlje da priznaju Kosovo


Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je sinoć u Varšavi na večeri učesnika samita zemalja Srednje i Istočne Evrope, na kojoj je bio i američki predsednik Barak Obama, zatražila od svih zemalja da priznaju Kosovo, jer je njegova nezavisnost izraz volje njegovog naroda.


"Želim da kažem da zemlje koje nisu priznale Kosovo treba to da urade, jer je to u saglasnosti sa slobodno izraženom voljom svih građana moje zemlje i to će poslužiti stabilnosti regiona. Moja se zemlja nalazi na najvažnijim putevima i koridorima između istoka i zapada", rekla je Jahjaga, a prenose prištinski mediji.
 

Zahvaljujući SAD i Evropskoj uniji na podršci koju su dali Kosovu kako tokom rata tako i posle njega kosovska predsednica je rekla da je budučnost Kosova i celog regiona Balkana u članstvu EU i da to nema alternative.


On je potvrdio da je ispunjen njegov zahtev i nigde tokom samita nije bilo državnih simbola Kosova ni napisa sa funkcijom predsednice Kosova, niti je na samitu usvajana zajednička deklaracija koju bi ravnopravno sa ostalim predsednicima potpisivala i Jahjaga.
 

Današnji, završni dan samita na kome je juče 20 predsednika zemalja regiona, od Nemačke, preko novih članica Evropske unije, zemalja zapadnog Balkana i Ukrajine razmenjivalo iskustva svojih puteva u demokratiju, posvećen je bilateralnim susretima.
 

Neformalno okupljanje državnika Srednje i Istočne Evrope, kao i večera sa predsednikom Obamom osim pozdravnih govora bilo je po običaju zatvoreno za medije ali poljski mediji iz diplomatskih izvora navode da je region još jednom pokazao da je vrlo heterogen bez zajedničke ideje vodilje.

POVEZANE VESTI

Subota 28.05.2011. 14:35
Jahjaga kaže da je njena zemlja na najvažnijim putevima između istoka i zapada, ali ne kaže na putevima koje robe. Što se tiče komercijalne robe ona ide Panevropskim koridorom 4 preko Rumunije i Bugarske od Severnog Mora do Azije kroz zemlje EU bez carinske i pasoške kontrole.
Nedelja 29.05.2011. 20:51
pa, dobro
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online