Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 28.05.2011.
05:49
Vestionline A

Blagojević odbacio sve optužbe

Bivši guverner američke države Ilinois, Rod Blagojević, kome se sudi za korupciju, svedočio je prvi put pred federalnim sudom u Čikagu, uglavnom govoreći poroti o svom životu i odbacivši sve optužbe.

Novo suđenje Blagojeviću počelo je u aprilu. Prvo suđenje završeno je u avgustu i on je tada proglašen krivim po samo jednoj od ukupno 24 tačke optužnice, da je lagao federalne agente. Tužilaštvo je u novom procesu smanjilo broj tačaka optužnice za prevaru i podmićivanje.

Odbacio sve optužbe: Rod Blagojević

Blagojević je prvi deo svog svedočenja posvetio detaljima iz svoje biografije. U dugom izlaganju, opisao je sebe poroti kao sanjara sa manama, koji je ukorenjen u vrednostima radničke klase svojih roditelja.

Najemotivniji je bio kada je pokazao na svoju suprugu Peti i počeo da govori o danu kada ju je upoznao.

Tek posle nekoliko sati svedočenja, Blagojević je počeo da govori o 20 tačaka optužnice, koje je odbacio. On, međutim, nije pomenuo glavnu tačku optužnice - da je pokušavao da proda mesto u Senatu upražnjeno izborom Baraka Obame za predsednika.

Pridobijanje porote?

Američki mediji primećuju da je u početku delovao nesigurno, ali je postepeno bio sve samopouzdaniji, a zabeležili su da je na njegove povremene šale porota reagovala osmehom.

Tužilaštvo u početku nije reagovalo, ali je ukupno 30 puta uložilo primedbu kada bi se Blagojević udaljio od teme.

Neki pravni stručnjaci smatraju da bi ta predstava mogla imati uticaj na porotu, pošto je u svedočenju imao ponešto za svakoga.

Tokom prvog suđenja, Blagojević se nije pojavio kao svedok. Advokat Stiven Grinberg uveren je da bi svedočenje moglo pomoći naporima odbrane da umanji značaj snimljenih razgovora koje je tužilac koristi kao dokaz da je Blagojević pokušao da proda senatsko mesto.

Takođe bi moglo da uveri porotu da, ako je Blagojević toliko konfuzan kao svedok, sigurno je to još više u privatnim telefonskim razgovorima.

Preti mu kazna od pet do 20 godina zatvora

Prošle nedelje, tužilac je završio iznošenje dokaza i saslušanje svojih svedoka.

Blagojević (54), čije je pravo ima Milorad, uhapšen je u decembru 2008. godine i narednog meseca smenjen je sa položaja guvernera Ilinoisa.

On je od početka odbacivao optuužbe, kao i tvrdnje da bi pristao na dogovor sa tužilaštvom, kako bi dobio manju kaznu.

Samo po tački optužnice po kojoj je proglašen krivim, Blagojeviću preti kazna zatvora do pet godina, a po ostalima bi mogao iza rešetaka da provede i više od 20 godina.

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.05.2011. 20:45
muljator.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online